Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Тайпекс

Основна английска шифрова машина, използвана при кодирането на строго секретни материали през Втората световна война.

Разработването на Тайпекс започва през 1926 г. Представителите на междуведомствена комисия проучват необходимите средства за създаване на шифрови машини, с които да се заменят записаните КОДОВЕ на трите рода войски и на Министерството на външните работи, Министерството на колониите и Министерството за Индия. Англичаните купуват 2 машини ЕНИГМА, за да са сигурни в преценката си.

Комисията препоръчва на Министерството на въздухоплаването през януари 1935 г. да осигури 3 от усъвършенстваните шифрови машини Енигма, наречени Тайп X. Развитието и прилагането на машините, станали известни под името Тайпекс, са особено успешни през септември 1939 г., когато започва Втората световна война. Военното министерство (армията) и Министерството на въздухоплаването (военновъздушните сили) ги възприемат и ги прилагат за комуникация със секретните материали. Военноморските сили обаче отхвърлят Тайпекс и продължават да разчитат на книгите за шифри и кодове. (Едва в края на 1943 г. военноморският флот прилага шифрова машина — комбинираната шифрова машина, използвана от американския, британския и канадския военноморски флот. Създадена е на принципа на американската машина СИГАБА.)

Тайпекс е машина с много ротори, принципно подобна на Енигма. Тя се смята за бърза, ефикасна и сигурна система. Англичаните губят няколко машини Тайпекс. Те са пленени от германците още в началото на войната при Дюнкерк и в Северна Африка. Германците обаче не полагат съществени усилия, за да разчетат шифрите на Тайпекс. (Те не обръщат внимание и на комбинираната шифрова машина.)

Тайпекс се използва от щабовете на оперативните армейски съединения (не по-ниско от дивизия), главното командване на ВВС и от всички подразделения за специални връзки, с изключение на базираните в Китай, Бирма и Индия, тъй като са работили със СИГАБА.

Някои американски подразделения също използват Тайпекс.