Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Синклер, Джон (1897–1977)

Генерал-майор, генерален директор на британската Секретна разузнавателна служба (МИ–6) от 1953 до 1956 г. Наричали го Синдбад, тъй като е служил като курсант към военноморския флот, след като получава образованието си в Уинчестър и в Кралския военноморски колеж в Дартмут. Той постъпва в Сухопътните войски през 1918 г. и след 1 година във Военната академия в Улидж получава офицерско звание. Служи в артилерията.

През Втората световна война работи като заместник-началник на оперативния отдел на военното министерство. Така, преди да премине към МИ–6, сър Джон Синклер натрупва опит в оперативноразузнавателната работа.

Кариерата му преждевременно е помрачена от публикуваното съобщение, че МИ–6 е привлякло бившия водолаз от военноморския флот ЛАЙЪНЪЛ КРАБ за изпълнение на тайна разузнавателна операция по проучване подводната част на съветския крайцер Орджоникидзе, на който през април 1956 г. във Великобритания пристигат Никита Хрушчов и Н. А. Булганин. Краб загива при неизяснени обстоятелства и подробностите на операцията са огласени публично. Министър-председателят Антъни Идън уволнява съветника на Министерството на външните работи за МИ–6, а след това и Синклер.

(В хода на официалното разследване по-късно се установява, че Синклер не е имал пряко отношение към тази операция.)