Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Карни, Джефри

Специалист от разузнаването във военновъздушните сили на САЩ, шпионирал за Източна Германия. Работил е в строго секретна база на АНС. Карни е лингвист и специалист по комуникациите на централното летище Темпелхоф в БЕРЛИН от април 1982 до април 1984 г. Участва в група по електронна безопасност към АНС. Екипът подслушва комуникациите на страните от Източния блок.

От Берлин Карни е преназначен като инструктор във военновъздушната база Гудфелоу в Тексас. През 1985 г., вероятно уплашен, че е под подозрение за шпионаж, той дезертира от военновъздушните сили в Източна Германия. Според следователите от военновъздушните сили е помагал на източногермански АГЕНТИ да шпионират американски дипломати и военни в Берлин. Продължил е шпионската си дейност и след като е бил прехвърлен в базата Гудфелоу. Следователите смятат, че е фотокопирал секретни документи и ги е предавал на източногермански агенти, но не казват как е прехвърлял документите, как е напуснал Съединените щати или как е бил проследен. Връзката на Карни с АНС не е официално призната.

Карни е арестуван през април 1991 г. в бившия Източен Берлин. Вероятно следователите са разбрали за шпионската му дейност от досиетата на Щази — източногерманската разузнавателна агенция (вж. МДС). Западните следователи получават достъп до досиетата през октомври 1990 г. — след обединението на Източна и Западна Германия. Американски КОНТРАРАЗУЗНАВАЧИ провеждат настоятелен разпит с Карни и през декември 1991 г. той е изправен пред военен съд във военновъздушната база Андрюс, близо до Вашингтон. Карни се признава за виновен в шпионаж, конспирация и дезертьорство. Осъден е на 38 години затвор.