Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Себълд, Уилям (1902-?)

Американец от германски произход, който работи като ДВОЕН АГЕНТ за САЩ.

Вилхелм Дебовски е роден в Германия и служи в германската армия през Първата световна война. Пристига нелегално в САЩ на борда на търговски кораб през 1922 г. и слиза в Галвестън, Тексас. Променя името си от Вилхелм Дебовски на Уилям Себълд и става натурализиран американски гражданин. Заминава за Калифорния и си намира работа в корпорацията Консолидейтид еъркрафт в Сан Диего. През 1939 г. се връща в Германия, за да посети семейството си — той е напуснал работа, но германското разузнаване забелязва печата в паспорта от назначението му и се заинтересува от него.

Майор НИКОЛАУС РИТЕР — офицер от АБВЕРА, който отговаря за шпионажа срещу САЩ и Великобритания, вербува Себълд, използвайки методите на шпионажа. В архивите на полицейското управление е намерено негово досие като дребен контрабандист. Ако криминалното му минало и нелегалното влизане в САЩ се разкрият, той със сигурност ще бъде депортиран. Освен това Себълд знае, че ако откаже, ще застраши живота на майка си, на братята си и на сестра си в Германия.

Себълд преминава подготовка в ШПИОНСКА ШКОЛА в Хамбург. Общежитието, където се говори само английски, служи за „казарма за тренировки“. Той се научава да работи с радиоприемник, получава нов американски паспорт на името на Хари Сойър и имената и адресите на четирима германски агенти в Ню Йорк. Той трябва да предава по радиостанция сведенията им в Хамбург, като използва КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ Трамп, или да уреди информацията да бъде събирана в микроточки и изпращана в КОНСПИРАТИВНА КВАРТИРА в Шанхай, Португалия или Бразилия. Сред контактите му са Фредерик Дюкейн — ръководител на шпионска мрежа, и ХЪРМЪН ЛАНГ, който работи за корпорация Нордън, където се произвеждат СТРОГО СЕКРЕТНИТЕ мерници за бомбардировачи Нордън.

Преди да напусне Германия, Себълд отива в американското консулство в Кьолн и докладва за случилото се. Съгласява се да бъде двоен агент. ФБР му плаща по 50 долара на седмица и му нарежда да открие свое представителство в Ню Йорк. Стените са боядисани в бяло, за да може скритата камера да дава по-ясни образи за всичко, което се случва. Кабинет му е специално оборудван от ФБР за водене на фотонаблюдение. Часовникът и календарът помагат да се документират срещите с нацистките шпиони.

shpionazh-79.jpgУилям Себълд в кабинета си

Следвайки германските указания, но с тайната помощ на ФБР Себълд монтира късовълново радио на Лонг Айлънд и от май 1940 г. изпраща съобщения за Германия почти всеки ден. През януари 1942 г., месец след нападението над ПЪРЛ ХАРБЪР и влизането на САЩ във Втората световна война, ФБР нанася съкрушителен удар, като арестува наведнъж 33 германски шпиони. (Вж. ШПИОНСКИ КРЪГ ДЮКЕЙН.)