Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фрауенкнехт, Алфред

Шведски инженер, продал в края на 60-те години на израелското разузнаване плановете на френския изтребител Мираж. Фрауенкнехт е главен инженер във фирмата Сълцер брадърс в Швейцария, в която се монтира този тип самолети за швейцарските ВВС.

Израелското разузнаване научава, че Фрауенкнехт има финансови проблеми (отчасти поради това, че издържа любовница) и не е доволен от фирмата. Въпреки че не е евреин, той храни симпатии към еврейската държава и е възмутен, че Франция е задържала доставката на 50 самолета Мираж, които вече са платени от Израел. С „разработката“ на Фрауенкнехт се заемат суперсекретната израелска служба ЛАКАМ, израелската служба за ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ АМАН и техническият състав към военновъздушните сили. С швейцареца се запознава и се сприятелява един израелски военен, който го убеждава да открадне чертежите на свръхскоростния изтребител.

През 1968–1969 г. Фрауенкнехт с помощта на свой племенник фотокопира чертежите на Мираж и специално оборудване за промишленото производство на самолета и ги предава на израелците. Общото количество документи се изчислява на стотици хиляди. Фрауенкнехт получава 200 000 долара за работата си, точно сумата, която е поискал — минимална сума, като се има предвид истинската стойност на плановете.

Той е арестуван от швейцарската полиция, след като един от чертежите не е бил поставен, където му е било мястото. При задържането Фрауенкнехт заявява: „Направих го, за да помогна на Израел от морална гледна точка. За тях това е въпрос на оцеляване. Аз самият, убеден християнин, все още си спомням Дахау и Освиенцим.“ Обвиненият в шпионаж Фрауенкнехт се признава за виновен и през 1971 г. е осъден на 4 и половина години затвор.

Израел използва чертежите за база на ново поколение изтребители. Въпреки че израелското правителство не обръща нужното внимание на Фрауенкнехт след освобождаването му, той запазва топлите си чувства към страната.