Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Четиринайсета разузнавателна рота

Елитно подразделение на британската армия, създадено в Северна Ирландия около 1973 г. за повишаване ефективността на борбата срещу тероризма. Съществува под няколко названия за ПРИКРИТИЕ с КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ РГ (Разузнавателна група).

През 1969 г. в Северна Ирландия се изостря конфликтът между местните протестанти и католици и е изпратена войска. Разузнавателното им подсигуряване на първо време се извършва от британското разузнаване МИ–6 и контраразузнаване МИ–5. Но армейското ръководство смята, че трябва да има свое силно разузнаване. Наред с традиционното ТАКТИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ е създадена и Четиринайсета разузнавателна рота, пред която е поставена задачата да осигурява оперативна информация „на място“.

В книгата „Правила на големите момчета“ („Big Boys’Rules“, 1992) Марк Ърбън пише:

Основно Четиринайсета разузнавателна рота се занимаваше с оборудването на стационарни наблюдателни пунктове (НП) или с проследяване на хора от автомобили с граждански номера. В градски условия НП се помещаваха в изоставени домове, а в селските местности — в крайпътните канавки. Патрулните коли се оборудваха с „особени предаватели“ за свръзка, невидими за странични наблюдатели.

През 1987 г. на Четиринайсета разузнавателна рота е присвоен същият статут в армията, какъвто имат и другите британски антитерористични подразделения: Въздушнодесантната служба със специално предназначение, Военноморската служба със специално предназначение и Специалната служба на Кралската морска пехота. Известно време Четиринайсета разузнавателна рота за прикритие използва названието Въздушнодесантната служба със специално предназначение, за да не разберат бойците от ИРА (Ирландската републиканска армия), че в армията има специално разузнавателно подразделение.

Работата е доста опасна. Войници от Четиринайсета разузнавателна рота често работят в близко сътрудничество с Военнодесантната служба със специално предназначение, срещу която ИРА воюва преди всичко. За времето от 1983 до 1987 г. двете служби убиват 20 бойци на ИРА, а в самия разгар на въоръжената конфронтация — 1974–1984 г., губят четирима свои бойци.

Подразделението се нарича и Четиринайсета рота за разузнаване и сигурност.