Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ритер, Николаус (1897-?)

РАЗУЗНАВАЧ на АБВЕРА — германската служба за ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, който ръководи АГЕНТИ в Съединените щати и Великобритания. Един от най-големите успехи в разузнаването принадлежи на Ритер. През 1937 г. той успява да осигури на Германия плановете на американския бомбен мерник Нордън (вж. ЛАНГ, ХЪРМЪН). Това е и най-голямото постижение на Абвера в Съединените щати. През останалата част от кариерата си обаче Ритер се оказва доста неуспешен ръководител на шпиони.

След като през 1924 г. завършва университета в Кьолн, Ритер става текстилен дистрибутор. През 1927 г. се заема с продажби в Ню Йорк.

Десет години по-късно се връща в Германия, където постъпва в Абвера. Назначен е да отговаря за отдела на Абвера в Хамбург, където се занимава с авиационни разузнавателни сведения, предназначени за германските военновъздушни сили. През 1937 г. е изпратен отново в Съединените щати, за да вербува агенти. Запознава се с Хърмън Ланг, който работи в завода, където се произвеждат бомбените мерници.

Ритер използва КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ д-р Ранцау и вербува УИЛЯМ СЕБЪЛД — американец, който посещава роднините си в Германия. След като се обучава в ШПИОНСКА ШКОЛА в Германия, Себълд се връща в САЩ и ставайки ДВОЕН АГЕНТ, предава достатъчно информация на ФБР, за да може да унищожи ШПИОНСКИЯ КРЪГ ДЮКЕЙН. Други двама от шпионите на Ритер — УИЛЯМ КОУЛПО и ЕРИХ ГИМПЕЛ, са заловени бързо, след като пристигат в САЩ с ПОДВОДНИЦА.

Един от първите британски агенти, които Ритер успява да вербува, е Артър Оуънс с кодово име Джони — уелски инженер, който продава на Ритер информация за оборудването на Кралските военновъздушни сили. Ритер не знае, че Оуънс е първият британски двоен агент от СИСТЕМАТА НА ДВОЙНАТА ИГРА. Британското кодово име на Джони е Сноу. Доколкото Ритер знае, Джони е ценен агент с поне 10 подагенти. Това, разбира се, е умишлено създадено впечатление.

Когато през септември 1939 г. Великобритания влиза във война с Германия, Оуънс за кратко е хвърлен в затвора. Представители на КОМИСИЯ ДВАЙСЕТ, която дава насоки за работата на системата на двойната игра, пренасят радиостанцията, осигурена на Оуънс от Ритер, в килията му в затвора в Уондсуърт. Сноу поставя началото на невероятно успешната британска схема за ПРЕВЕРБУВАНЕ на агентите на Ритер.

Ритер прекарва войната, без да съзнава, че в действителност агентите му работят за британците.