Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Сташински, Богдан (1931)

Сътрудник в подразделение на КГБ, специализирано в убийства.

Сташински е украинец, който работи за съветските разузнавателни служби още от 19-годишен. През 1957 г. получава задачата да убие Лев Ребет — лидер на украинските националисти, който живее в Западна Германия.

Сташински е въоръжен със специален пистолет, зареден с капсула със синилна киселина, която след изстрела се разпръсква. При вдишване синилната киселина предизвика смъртоносен сърдечен удар. Сташински е осигурен с противоотрова, която да вземе непосредствено преди да извърши покушението над Ребет.

На 12 октомври 1957 г. той причаква и убива Ребет.

Следващата му задача е да убие Стефан Бандера — друг украински лидер в изгнание. Този път пистолетът му е с двойна цев, за да може киселината да попадне в лицето и на Бандера, и на бодигарда му. Сташински загубва самообладание при покушението. Той докладва на началниците си, че обстоятелствата са му попречили да изпълни задачата. Наредено му е да опита отново на 15 октомври 1959 г. (Тогава Бандера не е придружен от бодигард.)

През декември 1959 г. Сташински получава орден Червено знаме за заслуги, както и ново назначение — да убие бившия министър-председател на Украинската република през 1941 г. Раослав Стецков, който живее в Западна Германия.

Приблизително по това време Сташински се жени за източногерманка. Тя е ужасена, когато разбира каква е професията на съпруга й. С чувство на угризение, вина и страх двамата се предават на американски офицери в БЕРЛИН на 12 август 1961 г. Сташински е предаден на правосъдието и признава за „заслугите“ си. Осъден е на 8 години затвор, но е освободен тайно в края на 1966 г. и отведен в САЩ.