Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Ф

Фабиан, Рудолф (1908–1984)

Американски военноморски криптолог, ръководил станцията за декодиране БЕЛ в Австралия през Втората световна война.

Фабиан завършва Военноморската академия през 1931 г. Той отговаря за станцията КАСТ на остров Корегидор на Филипините, когато японците нападат ПЪРЛ ХАРБЪР на 7 декември 1941 г. След като става очевидно, че японците ще завладеят Филипините, главнокомандващият американския флот адмирал Дж. Кинг лично нарежда на Фабиан и декодировчиците му да напуснат Филипините.

През нощта на 4 срещу 5 февруари подводницата Сийдрагон акостира в залива Манила и натоварва на борда си 23 торпеда, 2 т резервни части и 1360 кг радиооборудване, включително шифровата машина на станцията Каст, предназначена за дешифриране на японските кодове ПЪРПЪЛ. През деня подводницата изчаква на дъното на залива, за да избегне японските самолети и артилерийски огън. През нощта на 5 февруари отново излиза на повърхността и качва на борда си 16 от моряците му и 8 армейски и военноморски офицери. След това Сийдрагон се отправя към Австралия. (Сийдрагон и подводницата Пърмит се връщат отново до залива Манила, за да вземат и останалите декодировчици. Евакуирани са 75 души.)

В Мелбърн Фабиан създава декодировъчна станция, известна като флотска радиостанция Мелбърн (Флораме) или както всички я наричат — станцията Бел. Криптолозите скоро се срещат с колегите си от Пърл Харбър във Вашингтон, за да разкодират японските военноморски и дипломатически съобщения. (Вж. РАЗУЗНАВАНЕ НА ВОЕННОМОРСКИТЕ КОМУНИКАЦИИ.)

Фабиан остава командир на Бел до януари 1944 г. Напуска, за да се присъедини към Източния британски флот в Индийския океан, където координира американските и британските усилия в областта на декодирането. След войната изпълнява други криптоложки задачи. Пенсионира се през 1961 г. със звание капитан I ранг.