Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Абел, Рудолф (1903–1971)

Съветски супершпионин, работил в САЩ през 50-те години, разменен за пилота на разузнавателния самолет U–2 ФРАНСИС ГАРИ ПАУЪРС.

Предполага се, че е роден под името Александър Иванович Белов[1] в град на Волга. Абел твърди, че помагал на баща си — металоработник, привърженик и член на либерални групировки — в разпространяването на болшевишка литература. Младият Абел учи инженерство и има практически познания по химия и ядрена физика. Говори свободно английски, немски, полски, иврит и руски и постъпва като преводач в международния отдел на Коминтерна. През 1924 г. записва индийска филология в Института по изтокознание в Москва. След първи курс е мобилизиран в Червената армия, където служи в свързочно отделение. До 1927 г. преподава езици, след което постъпва в международния отдел на ОГПУ. По-късно е прехвърлен като радиоспециалист в Червената армия. През Втората световна война служи на германския фронт като РАЗУЗНАВАЧ. Има сведения, че успява да проникне в АБВЕРА като шофьор под името Йохан Вайс. (През този период вероятно използва и името Мартин Колинс.) Още в началото на войната е издигнат в чин ефрейтор в германската армия и е награден с медал.

В края на войната Абел достига чин майор в НКВД. През 1947 г. е прехвърлен нелегално от Франция в Канада под името Андрю Кайотис. През 1948 г. преминава в САЩ, където работи в Ню Йорк като фотограф под името Емил Голдфус. Бил е главен резидент или разузнавач координатор за КГБ в района на Ню Йорк, откъдето контролира местната мрежа съветски шпиони, както и операциите, провеждани в Северна и Централна Америка. Изпраща информация в Москва и получава инструкции с помощта на късовълнови предаватели. Абел очевидно е посещавал Москва през 1954–1955 г. за съвещание с разузнавачи координатори. За дейността му в САЩ е повишен в чин полковник от КГБ.

Абел е арестуван от ФБР в Ню Йорк на 21 юни 1957 г., след като по невнимание дава на вестникаря ДЖЕЙМС БОЗАРТ куха петцентова монета, използвана за предаване на тайни съобщения. След този провал срещу него е образувано дело и той е осъден на 30 години затвор и глоба 3000 долара.

Остава в затвора до размяната с пилота на Ю–2 (U–2) Пауърс на 10 февруари 1962 г. на моста Глиеник, свързващ Източен и Западен БЕРЛИН. В Съветския съюз твърдят, че след това той „взима дейно участие в обучението на млади разузнавачи“.

Според съветски източник Абел като младеж „изглеждаше срамежлив и стеснителен. Но проницателните му живи очи, тънката иронична усмивка и прецизните уверени жестове издаваха силна воля, остър ум и непоколебима последователност“. Съветското правителство официално го споменава като разузнавач през 1965 г. Абел е един от петимата разузнавачи на КГБ, чиито портрети са изобразени на ПОЩЕНСКИ МАРКИ, пуснати в СССР на 20 ноември 1990 г.

Бележки

[1] Според руските му биографи истинското му име е Уилям Генрихович Фишер и е роден в Нюкасъл на Тайн в Англия в семейството на политемигранти. Баща му е руски немец от Ярославска област, взел активно участие в революционното движение. Майка му е от Саратовска област, също участничка в революционното движение. Още като дете Абел проявява упорит характер, учи се добре и има подчертана склонност към естествените науки. През 1916 г. се представя успешно на приемните изпити в Лондонския университет. През 1920 г. семейство Фишерови се завръща в Русия — Б.р.