Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Севън дорс

Американска разузнавателна операция за вербуване на предполагаем сътрудник на съветските специални служби и за превръщането му в ИЗМЕННИК, който да остане на работното си място.

Според замисъла операцията е трябвало да се проведе в Техеран през 1976 г. Американци и руснаци по това време често прилагат подобни методи за вербуване. Подходът „контролирана операция за социален контакт“ е трябвало да се осъществи от обикновен американец, но воден от професионален разузнавач.

За операцията се споменава много малко в документите, иззети и разпространени от иранските военни, които през 1979 г. превземат американското посолство в Техеран. Документите не разкриват какъв е изходът, но се разбира, че операцията е проведена от Управлението за специални разследвания на ВВС на САЩ.

Офицерът летец от военновъздушните сили, на когото е било поверено изпълнението на операцията, е трябвало да подпише споразумение, че доброволно ще се подложи на детектора на лъжата, че ще живее под псевдоним по време на операцията, че съпругата му ще бъде инструктирана подробно и че ще бъде „преценено дали тя би могла да изпълни някаква роля в операцията, свързана със съпругите на потенциалните обекти, когато и ако възникне подобна ситуация“.

Всяка стъпка от планираната операция за вербуване е била съпроводена от подробни инструкции.

Първите материали от Севън дорс (Седем врати) са от август 1976 г. Известно е, че операцията все още е била в ход през март 1978 г., но както и преди, е била в стадий на подготовка и до този момент не е бил установен контакт с руснак.