Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фрий, Луис (1950)

Директор на ФБР от септември 1993 г. Сменя УИЛЯМ СЕШЪНС, който е уволнен след обвинение в злоупотреба със служебното положение (проведено е специално разследване за „директорските привилегии“).

Фрий постъпва във ФБР през 1975 г., след като завършва право в университета Рътгърс. Няколко години се занимава с проблемите на организираната престъпност в профсъюза на докерите.

През 1981 г. става прокурор и в това си качество се стреми да постави на съдебната скамейка главатарите на криминалния свят. През 1987 г. Фрий води държавното обвинение по известния процес за пицариите — международен кръг на мафията, свързан с пласирането на наркотици. Процесът завършва с осъждането на 17 подсъдими, които са използвали пицарии за пране на пари. През 1991 г. президентът Буш назначава Фрий за федерален съдия.

През септември 1993 г. Фрий става директор на ФБР, наследявайки задача, която Сешънс не е изпълнил: да промени тактиката и методите на работа във ФБР от времето на Студената война. Той дава приоритет на антитероризма, на борбата с наркотиците и на международната организирана престъпност. Отваря бюро на ФБР в Москва за сътрудничество с руските полицейски власти в борбата с международната престъпност. Усилията му да се засили дейността на ФБР в чужбина събуждат загрижеността на Държавния департамент и отново раздухват негласната война между вечните съперници ЦРУ и ФБР. От 1995 г. заедно с ДЖОН ДОЙЧ — ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, разработват начини за действие и на двете агенции в условията след Студената война.

Фрий предизвиква ново обсъждане на въпроса за подслушването. Според него прилагането на нови технически средства за тази цел може да бъде балансът между необходимостта и личната свобода. Той предлага да се създаде американска система за комуникации, която би позволила да се осъществяват процедури за електронно НАБЛЮДЕНИЕ във века на бързо напредващите технологии. „Подслушването, одобрено по законен ред — казва той, — е най-ефективната разузнавателна техника, използвана от закона в борбата с нелегалното разпространение на наркотици.“