Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Липка, Робърт (1946)

Аналитик от американската армия, обвинен в шпионаж за руснаците, докато е бил на служба в АНС. Липка работи в АНС от 1964 до 1967 г., но е арестуван едва през февруари 1996 г. ФБР получава предупреждение за него. Бившата му съпруга се обажда на ФБР през 1993 г. и съобщава, че той шпионира за руснаците.

Липка е назначен в АНС като аналитик още като войник. Той работи в централната зала за комуникации, където взема строго секретни документи от телетипа и ги разпределя по предназначение в агенцията.

Възрастта и действията му съвпадат с описанието „млад войник“, който се оказва инициативник, доброволен шпионин, както го описва бившият майор от КГБ ОЛЕГ КАЛУГИН в книгата си „Първо управление: моите 32 години в разузнаването и шпионажа срещу Запада“ („The First Directorate: My 32 Years in Intelligence and Espionage Against the West“, 1994). „Младият войник — пише Калугин — … имаше за задача да събира документи на АНС и можеше да ни осигурява изключително ценни материали, като предаваше на АГЕНТУРИСТИТЕ си каквото му попадне, а често дори нямаше представа, какво точно предава.“ Сред документите има „ежедневни и седмични строго секретни доклади от АНС за Белия дом, копия от комуникациите, свързани с движението на американските войски, и комуникациите между съюзниците от НАТО“. Калугин твърди, че войникът използвал получените пари от 500 до 1000 долара на доставен пакет за таксите си за обучението в колеж.

След като напуска армията, Липка постъпва в Милървилския университет, Пенсилвания, и през 1972 г. получава бакалавърска степен. Става учител и работи извънредно като дилър. През 1974 г. се развежда с жена си Патриша.

Когато бившата му жена отправя обвиненията си пред ФБР, агент, който се представя за Сергей Никитин, извиква Липка и казва, че е руски офицер от ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ, който иска да поднови контакта си. Срещат се 4 пъти и по време на разговора, както твърди ФБР, той си признава, че е шпионирал, докато е работил в АНС.

ФБР твърди, че Липка е използвал класическите разузнавателни средства за пратките си (като например мъжката тоалетна в някой ресторант) и прибирането на парите от ТАЙНИК. ФБР твърди още, че КГБ го е снабдявало със „самопревъртащ“ се фотоапарат, който прави моментални снимки, докато се движи над даден документ. Според източници на ФБР мъж и жена, идентифицирани като Петер и Ингеборг Фишер, са работели като АГЕНТИ ЗА ВРЪЗКА между КГБ и Липка. През 60-те години са били под НАБЛЮДЕНИЕ, но доколкото е известно, не са арестувани.