Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хил, Джордж

Британски РАЗУЗНАВАЧ, работил със супершпионина СИДНИ РАЙЛИ в Русия по време на Октомврийската революция.

Като редник Хил е ранен през Първата световна война. Говори свободно руски и немски и е назначен в МИ–5. При изпълнение на разузнавателна операция се представя за българин, за да може да проникне в лагер на интернирани на Балканите. По-късно като пилот от Кралските военновъздушни сили транспортира АГЕНТИ зад вражеските линии. През август 1914 г. е изпратен в Русия като офицер за свръзка с руската армия. Събира и разузнавателни сведения за движението на германските войски. Получава оперативния псевдоним IK8.

През есента на 1917 г. Хил е прехвърлен в МИ–6 и е изпратен в Петроград (преди това Санкт Петербург), за да събира разузнавателна информация за хода на Октомврийската революция. Там установява контакт с болшевиките и за известно време става съветник по въздухоплаването на революционния лидер Лев Троцки. Приблизително по това време Хил има грижата да изпълни своята мисия: тайно да изнесе от Москва в Букурещ скъпоценностите на царското семейство Романови и валутния резерв. Той успява да изпълни тази задача, но загубва контакта с болшевиките.

През април 1918 г. МИ–6 отново изпитва нужда от разузнавателни сведения за Русия и изпраща доброволец — капитан Сидни Райли от Кралския военновъздушен корпус. Райли и Хил изработват сложен план за антиболшевишка кампания. През август 1918 г. и двамата минават в нелегалност, преследвани от болшевиките. Според някои разкази успяват да избягат през Балтийско море в Швеция, а от там — с кораб за Шотландия. Сър РОБЪРТ БРУС ЛОКХАРТ — британски дипломат и агент, който познава и Райли, и Хил, пише за Хил: „Той бе също толкова смел, колкото и Райли.“

Хил е изпратен по-късно в Южна Русия, за да се опита, макар и напразно, да координира белогвардейските разузнавателни организации по време на Гражданската война в Русия. През Втората световна война Хил преподава саботаж на вербувани от МИ–6 кадри. По-късно е изпратен в Москва като представител на Управлението за специални операции (УСО) и офицер за свръзка с НКВД.