Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Салют

Съветска космическа пилотирана орбитална станция, използвана както за научни изследвания, така и за военни цели, включително разузнаване. Салют 1 е изведен в орбита на 19 април 1971 г. Това е първата в света космическа станция. На 7 юни същата година космически кораб се свързва успешно със Салют 1 и трима космонавти се прехвърлят в орбиталната станция. Те работят в лабораторията до 29 юни.

(При връщането си на Земята и тримата космонавти загиват поради разхерметизация на спускаемия апарат. Те не са имали скафандри. При следващите полети на Салют космонавтите са със скафандри и затова екипажът е намален от трима на двама души.)

Салют 1 остава в орбита по-малко от 6 месеца.

Последната орбитална станция от тази серия — Салют 7 — е изведена в орбита на 19 април 1982 г. Огромният 21-тонен комплекс е на орбита 470 км над Земята и действа до началото на 1991 г.

До станциите Салют има непрекъснато движение — изпращат се хора, провизии и оборудване. Вероятно командирът на станцията винаги е бил военен, въпреки че придружаващите го инженери са цивилни лица. С работата си на тези лаборатории съветските екипажи натрупват значително повече часове в орбита, отколкото американските им колеги.

Съветски официални лица заявяват, че космонавтите на тези станции, докато са в орбита около Земята, провеждат визуално наблюдение с камери, спектрометри и многоспектрални електрооптически сензори. В официалната публикация на правителството на САЩ „Съветското космическо предизвикателство“ („The Soviet Space Challenge“, 1987) се заявява, че при тези наблюдения се използват „уреди за разузнаване и насочване на бойни системи“.

Доколкото е известно, Салют 1,2,3 и 5 са имали военно предназначение, а Салют 4, 6 и 7 — гражданско. Впрочем това разделение е условно. От Салют 7 например се провеждат изпитания на нов радар, предназначен за откриване на подводници.

Името Салют (думата означава поздрав) е в чест на първия космически полет с човек на борда — Юрий Гагарин, извършен 10 години преди изстрелването на Салют 1 в орбита.

Космическите станции Салют са последвани от серията МИР, като първата е изведена в орбита през 1986 г. Подобни ОБИТАЕМИ ОРБИТАЛНИ ЛАБОРАТОРИИ са планирани и от Съединените щати, но не са изстрелвани.