Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уитуърт, Джери (1939)

Специалист по комуникациите от военноморския флот на САЩ, осигурил секретна информация, включително КРИПТОМАТЕРИАЛИ, на ДЖОН УОКЪР, който пък от своя страна ги предоставя на Съветския съюз. По време на съдебния процес през март-април 1986 г. служител на ФБР заявява, че шпионските действия на Уитуърт са оказали повече вреда на американската сигурност, отколкото шпионажът във връзка с атомната бомба, извършен от Етел и ЮЛИУС РОЗЕНБЕРГ.

Уитуърт завършва колежа Коулингс джуниър и служи във военноморския флот от септември 1956 до октомври 1983 г. Той е радиоспециалист и през последния етап на 26-годишната си кариера заема няколко важни поста. Работи със спътникови комуникации и различни криптографски системи на борда на няколко кораба, включително на самолетоносача Ентърпрайс, а също и в бази на сушата.

Първите доказателства по бъдещото съдебно дело срещу Уитуърт се появяват през май 1984 г., когато в службата на ФБР в Сан Франциско се получава писмо от някой, който твърди, че е „замесен в шпионаж от няколко години“ и е „предал строго секретни криптографски ключови листове за военни комуникации, технически наръчници, разузнавателни съобщения и т.н.“. В писмото се твърди, че човекът е част от агентурна мрежа и че ФБР могат да се свържат с него чрез обява в Лос Анджелис таймс, адресирана до РУС.

Писмата на РУС, както ги наричат във ФБР, продължават да пристигат до появата на обявата на ФБР. Най-сетне, през август, РУС пише: „Мислих много сериозно и смятам, че ще бъде по-добре, ако престана да ви помагам в разобличаването на организацията, за която говорихме по-рано.“

Когато на 20 май ФБР залавя Джон Уокър, агентите откриват в ТАЙНИКА полиетиленов плик, натъпкан със секретни документи и 3 писма. Едното от тях се отнася за някой си „Д“, който очевидно е един от шпионите на Уокър, изявил желание да излезе от играта. Като анализират информацията от предишните писма с намереното по време на обиска в дома на Уокър писмо, във ФБР стигат до заключението, че „Д“ напомня за бивш радист от военноморския флот, чието име Джери Уитуърт се е появило по време на проучването на благонадеждността на Уокър. В едно от писмата на Уокър се появява името Бренда и това вероятно е Бренда Рейс — съпруга на Уитуърт.

Двама агенти се отбиват при Уитуърт в Дейвис, Калифорния. По време на разпита той излиза от стаята — виждат го да изтегля 2 листа от принтера. При претърсването на караваната, в която живее, агентите откриват неумело скритото писмо до Уокър, написано същия ден.

Уитуърт не е арестуван, агентите на ФБР го държат под очевидно за него самия наблюдение. Позволяват му да се предаде сам, което той извършва на 3 юни. Във ФБР вече са убедени, че и „Д“, и РУС са Уитуърт.

Съдебните заседатели обвиняват Уитуърт в конспирация с цел шпионаж. Предявени са му и 5 други обвинения за нарушаване на закона за данъчното облагане — не е обявил придобитото по време на шпионската си дейност, което по преценка на властите възлиза най-малко на 332 000 долара. Уитуърт е съден както за шпионска дейност, така и за данъчни престъпления.

Джон Уокър като част от договореността да постигне благосклонност за сина си МАЙКЪЛ УОКЪР е ключовият свидетел срещу Уитуърт. Срещу Уитуърт свидетелстват също Майкъл, както и бившата съпруга на Джон Уокър — Барбара Джой Кроули Уокър, която е предала самия Уокър. Дъщеря им Лора Уокър Снайдър твърди, че Джон Уокър се е опитал да вербува и нея, а също и капитан III ранг АРТЪР УОКЪР — брат на Джон Уокър.

Уитуърт получава присъда 365 години затвор и глоба 410 000 долара. Както е записано в присъдата, трябва да минат 60 години преди Уитуърт да има право на помилване. Джери Уитуърт твърди, че съдията, издал присъдата, е „човек, който бе олицетворение на баналността на злото… една истинска нула. Той не вярва в нищо. Животът му е посветен на определяне посоката на ветровете и как би могъл да изкара печалба от настъпващата буря“.