Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бъкън, Джон (1875–1940)

Шотландски писател и РАЗУЗНАВАЧ. Бъкън пише обширни произведения с широк кръг от теми — от пътешествия до религия, но най-известен е с приключенските и „шпионските“ си романи.

В едно от тези произведения — „Трийсет и деветте стъпала“ („The Thirty-Nine Steps“, 1915) героят Ричард Хени спасява Великобритания, като се добира до важни тайни на германците, които трябва да бъдат изнесени от актьор с изключителна памет. Героят Хени започва кариера си на таен агент и спъва действията на германците още в „Зелената пелерина“ („Greenmantle“, 1916) и „Г-н Стендфаст“ („Mr. Standfast“, 1919). Негов прототип е офицерът от британската армия генерал сър Едмънд Айрънсайд — герой от Бурската и Първата световна война, а по-късно началник на Имперския генерален щаб.

Скоро след публикуването на „Трийсет и деветте стъпала“ Бъкън заминава за Франция — отначало като военен кореспондент, а след това като офицер от разузнавателния корпус. Като директор на британската военновременна пропаганда по-късно той работи с ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ и ВОЕННОМОРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ, с чиято помощ пренася контрабандно пропагандни материали в Европа. По някакъв начин става един от ръководителите на британското разузнаване. Тогава Бъкън научава много за това, какво е оперативна работа. Няма данни самият той да е участвал в оперативни мероприятия.

Голяма част от сюжетните обрати в „Зелената пелерина“ са взети от реалния живот и са пресъздадени на базата на познанията му за тайните операции, извършени от ТОМАС ЛОРЪНС (Лорънс Арабски) и Обри Хърбърт, приятел на Бъкън от времето в Оксфорд. В „Зелената пелерина“ и в „Тримата заложници“ („The Three Hostages“, 1924) Хърбърт става Санди Арбътнот.

През 1935 г. Бъкън получава титлата пер и първи барон Туидсмюр от Елсфилд, а по-късно е назначен за генерал-губернатор на Канада.