Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кластър

Означение към КОДОВИТЕ ДУМИ на свързани със Съветския съюз програми и операции във военноморските разузнавателни служби на САЩ по време на Студената война. Кластър бей и Кластър гълф например са означения за съветските морски мини, а Кластър ланс — на подводните акустични системи.

Наименованията Кластър кърв и Кластър айлънд са дадени на американските военноморски системи за управление на гама- и неутронните лъчи (за откриване на ядрено оръжие на съветските бойни кораби). Такива системи са монтирани на малки кораби, действащи в състава на ОПЕРАТИВНАТА ГРУПА на ВМС на САЩ (ОП) 157 — (TF) 157.

Операцията Кластър спейд — за измерване на гравитационните ефекти по цялата траектория на полета на ракети в Средиземно море, е проведена през 70-те години с ОПЕРАТИВНА ГРУПА (ОП) 157 — (TF) 157, и Агенцията по картография към Министерството на отбраната на САЩ. Измервателна апаратура е поставена в добре замаскиран малък търговски кораб.

Кластър Нептун е засекретено изследване, проведено през 1973 г. от УПРАВЛЕНИЕТО ЗА ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ на САЩ с цел да се проучат реакциите на СССР по хода на войната във Виетнам и влиянието й върху промените на съветската военноморска стратегия.