Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кевъна, Томас (1944)

Авиоинженер от САЩ, опитал се да продаде на съветското разузнаване тайни за секретен бомбардировач. Интересът на Кевъна към електрониката се поражда във военноморския флот, където работи 4 години като специалист по комуникациите. След службата в армията започва работа в самолетната корпорация Хюз еъркрафт корп. През 1981 г. постъпва като инженер в Нортроп. През 1984 г. вече е главен инженер в отдела за сложни технологични компоненти.

През 1984 г. при голяма нужда от средства Кевъна се обажда в съветско дипломатическо представителство — вероятно консулския отдел в Сан Франциско — и прави опит да предложи секретни документи на съветски РАЗУЗНАВАЧ. Той има 25 неплатени сметки, включително 17 000 долара непогасен медицински чек. Натрупал е и много дългове.

Служители на ФБР, използвайки неизвестни методи (най-вероятно електронно подслушване на телефонните разговори), го засичат. Под прикритие на руснак един агент на ФБР се обажда на Кевъна и насрочва среща за 10 декември 1984 г. в мотел Кокату близо до Лос Анджелис, Калифорния.

Кевъна пристига в мотела с копия от документите, които може да осигури. На втората среща носи и строго секретна документация на бомбардировач B–2. „До ушите съм потънал в дългове — казва той на агентите на ФБР. — Трябват ми много пари.“ Обещават му по 25 000 долара в брой всеки месец за 10 години напред, ако продължи да предава тайните на Нортроп. Той се съгласява.

Уредена е третата среща и когато той предава нови документи, е арестуван. На 14 март 1985 г. е признат за виновен по обвинение в шпионаж и осъден на доживотен затвор.