Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бойд, Бел (1844–1900)

Една от малкото жени АГЕНТИ на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ. Изабел Бойд, родена в Мартинсбърг, Западна Вирджиния, е красива млада жена, известна под името Бел. През 1860 г. завършва девическия колеж Маунт Вашингтон в Балтимор.

Когато Вирджиния се отцепва от САЩ през 1861 г., бащата на Бел постъпва в армията на Конфедерацията и служи под командването на генерал-майор Томас (Стоунуол) Джаксън. По-късно тя твърди, че когато в дома й нахлуват федерални войници, тя застрелва един от тях. По настояване на РАЗУЗНАВАЧ от Конфедерацията Бел започва да шпионира за Юга.

Арестувана е два пъти, а веднъж я разпитва АЛЪН ПИНКЕРТОН — експерт по КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ на Съединените американски щати. И двата пъти хубавата Бел успява да се измъкне, заливайки следователите с думи. Бойд продължава шпионската си дейност, въпреки че вече е под подозрение. Докато е отседнала в хотел във Фронт Роял, Вирджиния, тя подслушва офицери от Севера, които обсъждат военните си планове. Измъква се от хотела, пресича фронтовата линия и донася на разузнаването на Джаксън, че във Фронт Роял — кръстопът от изключителна важност в Шенъндоу Вали, е настанен гарнизон. Джаксън й изпраща благодарствено писмо.

През 1863 г. я арестува ЛАФАЙЕТ БЕЙКЪР, последовател на Пинкертон. Задържана е един месец във Вашингтонския затвор. Освободена е при размяна на пленници и през 1864 г. заминава с кораб на Конфедерацията за Англия. При опита да пресече блокадата корабът е заловен от кораб на Севера. Отново е хвърлена в затвора и този път е осъдена на смърт. Но в нея се влюбва един федерален офицер — Самюъл Хардинг, който й помага да бъде освободена и се оженва за нея. Той умира няколко месеца по-късно.

След войната Бел поставя на сцена в Лондон и Ню Йорк пиеса за живота си като шпионин. Написва книгата „Бел Бойд в лагер и затвор“ („Belle Boyd in Camp and Prison“, 1865), романизирана версия на приключенията й.