Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Гилмор, Джон (1908)

Писател, художник и шпионин. Роден е в Германия. Рожденото му име е Вили Хирш. На 14 години е изпратен при роднини в Съединените щати. Става писател и илюстратор и си извоюва място в списание Колиърс и Сатърди ивнинг поуст. Сътрудничи с илюстрации на списание Лайф и издава книгите „Ню Йорк, Ню Йорк“ („New York, New York“) и „Град на магиите“ („City of Magic“).

През 1936 г. Гилмор отива в Съветския съюз и работи за списание Съветска Русия днес. След завръщането си в Съединените щати той започва да събира и да предава въздушни снимки за ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ. Гилмор привлича и други да му помагат при събирането на материали за руснаците. Двама от хората му са ДВОЙНИ АГЕНТИ. Те докладват за действията на Гилмор във ФБР.

След серия срещи с ИГОР МЕЛЕХ, съветски служител в ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОБЕДИНЕНИТЕ НАЦИИ, на 23 октомври 1960 г. той е арестуван. Въпреки че федералният чикагски съд го обвинява в шпионаж, срещу него не е възбудено дело. Мелех е освободен при условие, че ще напусне страната. Гилмор също е освободен и на 21 юли 1961 г. със семейството си заминава за Германия, а от там — в Чехословакия, където се установява.

Освобождаването му е част от сложна операция по РАЗМЯНА НА ЗАЛОВЕНИ ШПИОНИ. Американците си връщат и двама пилоти, свалени на 1 юли 1960 г. (Вж. СВАЛЕНИ САМОЛЕТИ.)