Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хотън, Хари (1906)

Служител в Кралския военноморски флот на Великобритания, шпионирал в полза на Съветския съюз. Разкрит е от МИХАЛ ГОЛИЕНЕВСКИ — полски РАЗУЗНАВАЧ, потърсил убежище на Запад.

Хотън постъпва във военноморския флот през 1937 г. Участва във Втората световна война, а в самия й край е демобилизиран със звание старшина. През 1951 г. е изпратен във Варшава като помощник на военноморския АТАШЕ в британското посолство. Замесва се със сделки на черния пазар и изкарва достатъчно средства, с които да живее много по-нашироко, отколкото с чиновническата си заплата.

През октомври 1952 г. се връща във Великобритания и постъпва на работа в Центъра за морско въоръжение на Адмиралтейството във военноморската база в Портланд, графство Дорсет. Там полските разузнавачи го вербуват за шпионин и той отново изкарва допълнителни средства, но този път продава на поляците информация, която те на свой ред предават на съветските си колеги. Хотън е прехвърлен в ремонтна работилница, където не може да има достъп до секретна информация. Приятелката му Етел (Бъни) Джий, която също работи във военноморската база, охотно го снабдява със секретни документи. Два пъти през 1956 г. за него е докладвано, че е опасен за сигурността. Бившата му съпруга съобщава на офицери от Портланд, че Хотън редовно се среща с някакъв чужденец в Лондон и разполага с много пари в брой. Подозренията й не са взети под внимание.

По това време под формата на писма, подписани Снайпер, в ЦРУ започват да пристигат разкритията на Голиеневски. (Голиеневски все още не е идентифициран.) Снайпер твърди, че КГБ има шпионин в британското Адмиралтейство. ЦРУ предава информацията на британската Служба за сигурност (МИ–5), но не откриват подходящ на описанието човек. Въпреки това престоят на Хотън във Варшава прави впечатление. През 1960 г. МИ–5 го поставя под НАБЛЮДЕНИЕ и забелязва, че провежда редовни срещи с мъж, по-късно получил известност като ГОРДЪН ЛОНСДЕЙЛ.

Лонсдейл е проследен до къща, в която живеят Питър Кроугър и съпругата му Хелън (също шпионски псевдоними; вж. КОЕН, МОРИС). През януари 1961 г. детективи от СПЕЦИАЛНИЯ ОТДЕЛ на МИ–5 арестуват Хотън, Джий и Лонсдейл на среща за обмен на документи. Семейство Кроугър също са арестувани.

СЛУЧАЯТ ПОРТЛАНД, както го нарича пресата, приключва през март 1961 г., когато и петимата са осъдени за шпионаж. МИ–5 отхвърля предложението на Хотън да сътрудничи като разменна монета за помилване. Хотън и Джий получават по 25 години затвор, а всеки от семейство Кроугър — по 20.

Хотън и Джий са освободени през 1970 г. и през 1971 г. сключват брак. Хотън описва шпионската си дейност в книгата „Операция «Портланд»: автобиография на един шпионин“ („Operation Portland: The Autobiography of a Spy“, 1972).

КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ на Лонсдейл, което е използвал пред Хотън, е Шах.