Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Лонсдейл, Гордън (1922–1970)

Псевдоним на съветски АГЕНТ-НЕЛЕГАЛ (агент, приел чужда самоличност), изпратен в Съединените щати като потенциален шпионин още на 11 години. Мъжът, известен като Лонсдейл, носи името на дете, родено в Канада, но отведено от майка му във Финландия, където е починало — вероятно по време на Финландско-съветската война през 1939–1940 г. Съветски оперативни работници получават канадския акт за раждане и паспорт на Лонсдейл и използват документите, за да създадат самоличност на Конон Молоди — родения в Москва син на съветски научен работник.

На 11 години майката на Конон го изпраща да живее в Калифорния при сестра й, която се представя за негова майка. След 5 години той се завръща в Съветския съюз, където е назначен във военноморския флот и обучен в шпионаж. Съветски търговски кораб го откарва до Ванкувър, където с документите на Лонсдейл доказва, че е канадец. Обяснява странния си акцент — американски английски и руски — с дните, прекарани като дървосекач, далеч от цивилизацията.

След Втората световна война, както разказва в книгата си „Шпионин“ („Spy“, 1965), Лонсдейл отива в Съединените щати, където се запознава със съветски АГЕНТ — най-вероятно с РУДОЛФ АБЕЛ. „Няма да описвам подробно преживяванията си в Съединените щати — подхвърля той. — Всеки читател ще разбере причините.“ Според него ФБР не успява да проследи какво е правил в Съединените щати. Ръкописът на книгата е подготвен с помощта на КГБ.

През 1955 г. Лонсдейл пътува до Англия. Под ПРИКРИТИЕТО на бизнесмен, който дава под наем музикални автомати на заведения, и производител на дъвки той шпионира военни ОБЕКТИ — един от тях е военноморската база в Портланд.

През 1960 г. след разкритията на подполковник МИХАЛ ГОЛИЕНЕВСКИ — ИЗМЕННИК от полските разузнавателни служби, се предприема проверка на сигурността на базата. Тогава Лонсдейл е арестуван, а също и четиримата, които работят в шпионската му мрежа. Самоличността на двама от тях — Хелън и Питър Кроугър (вж. КОЕН, МОРИС), също е създадена от КГБ и организациите предшественички.

Молоди-Лонсдейл е обвинен и осъден в лондонския Олд Бейли за конспирация по предаване на информация „директно или индиректно на противника“. Получава присъда 25 години затвор. През 1964 г. е разменен за британския агент ГРЕВИЛ УИН. РАЗМЯНАТА НА ЗАЛОВЕНИ РАЗУЗНАВАЧИ е по инициатива на съпругата на Лонсдейл и на госпожа Уин.

Лонсдейл е приет като герой в Москва, където става член на общността на бившите разузнавачи. Той е близък приятел с ДЖОРДЖ БЛЕЙК — британски шпионин, с когото се запознава в затвора, докато и двамата излежават присъдите си за шпионаж.

КОДОВОТО НАИМЕНОВАНИЕ на Лонсдейл, дадено му от МИ–5, е Последно действие.

Вж. СЛУЧАЯТ ПОРТЛАНД; ХОТЪН, ХАРИ.