Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Жълт плод

КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ на КОНТРАРАЗУЗНАВАТЕЛНА операция на американската армия, която води до разследване за неправилно използване на около 300 млн. долара, предназначени за тайни операции.

Осчетоводяването на парите става трудно, тъй като са „изпрани“ по такъв начин, че нито един източник не успява да ги проследи.

Разследването води до военен съд на трима армейски офицери и на един сержант. През ноември 1986 г. полковник Дейл Дънкан получава най-строгото наказание — 10 години затвор и глоба 50 000 долара. Уволнен е от служба. Обвинен е в пренасочване на средства за своя облага. Той е управлявал КОМПАНИЯ ЗА ПРИКРИТИЕ, свързана с Жълт плод. Голяма част от показанията на Дънкан и другите не са известни. Подробностите около операцията не са изнесени пред обществеността. Дънкан лежи в затвора 2 години и половина и изплаща 20 000 долара от глобата. Оправдан е през 1989 г. Военен съд преразглежда присъдата и излиза със следното становище: „Изглежда, почти не е имало намеса от високите ешелони при разпореждането със средствата в секретната разузнавателна общност освен загрижеността «поддържай прикритието си» и «изпълни мисията си».“

Съдът определя, че Дънкън не е виновен и няма криминално деяние.

Разследването започва през 1983 г. и включва одит на секретни фондове, използвани от Делта форс — елитен отряд за борба с терористи и мисии по освобождаване на заложници.

Вж. СЛУЖБА ПО АГЕНТРАЗ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА (САМО).