Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Опричнина

Наказателна сила, създадена от руския цар Иван Грозни през 1565 г. Задачата й е да потиска вътрешните врагове на държавата. Опричнината е далечен предшественик на ЧК, НКВД и КГБ.

Великият московски княз Иван Грозни първи в Русия се провъзгласява за цар и създава институцията Опричнина като инструмент за укрепване на властта му в страната. Хората от Опричнината (около 6000 души) са облечени в черно, яздят на черни коне, а на седлата им има знак с кучешка глава и метла, който символизира мисията им — да душат навсякъде и да помитат предателите от държавата. Думата „опричнина“ може да се преведе като „волни ездачи“, което показва, че те стоят вън и над закона.

Опричнината е отговорна за много от жестокостите по време на 7-годишния режим на терор. Наистина целият Новгород — един от най-старите градове в Русия, е опустошен от Опричнината по време на 5-седмичното клане през 1570 г. Новгород, вторият град в Русия по онова време, е попаднал под съмнението на Иван Грозни, че оказва сътрудничество на вражеска Литва. Десетки хиляди от жителите му са избити. Членовете на Опричнината получават земя, която заема половината от територията на Русия.

Опричнината е разформирована около 1572 г.