Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бийч, Томас (1841–1894)

Британски ТАЕН АГЕНТ, шпионирал ирландците от американски произход, заподозрени в намерение да се върнат в Ирландия и да вдигнат въстание срещу английската корона. Някои от тях, наричани фении, планирали нашествие и в Канада.

Бийч е роден в Англия, емигрира в Америка и воюва в Гражданската война на страната на Севера. След войната научава за фениите, взели името си от воините, пазили легендарния ирландски лидер Фин Маккул през III в. от н.е. Движението на фениите води началото си от 50-те години на XIX в. В Ирландия обикновено се нарича Ирландско републиканско братство. Членовете дават клетва да посветят живота си на това Ирландия да стане република, независима от Великобритания.

Бийч пише на роднини в Англия за американските фении, а роднините предават информацията на английските разузнавателни служби. Англичаните били внедрили сред ирландските революционери, но нямали ИЗТОЧНИЦИ сред американските фении. Предлагат на Бийч да стана ДВОЕН АГЕНТ.

Той научава за планираното нападение на фениите срещу Канада през 1866 г. и съобщава в Англия, преди те да са пресекли границата. Отблъснати са много бързо. Бийч се присъединява към фениите по-късно. Те му се доверяват да съпроводи лидера им до Вашингтон, за да поднесе апел до президента Андрю Джонсън за оказване на подкрепа в борбата им за независимост. Бийч осъществява и едно пътуване до Канада като ТАЕН АГЕНТ на фениите. Разузнавателната му мисия е свързана с подготовката на ново нападение, планирано за 1870 г. Той съобщава всичко на канадските власти, които лесно спират нападателите.

Движението на фениите заглъхва през 1877 г. Бийч се завръща в Англия и продължава антиирландската си дейност. Участва в осъществяването на замисъла на английското разузнаване за ликвидиране на Чарлс Стюърт Парнел. Предвиждало се скалъпване на писма с неговия подпис, които да се публикуват. В тях ирландският лидер „пише“ за редица убийства на английски политици. Заговорът е разкрит, Бийч — също.