Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Левинсон, Шимон (1933)

Израелски РАЗУЗНАВАЧ и ръководител на сигурността в кабинета на министър-председателя. По-късно е обвинен в шпионаж срещу Израел за КГБ.

Левинсон постъпва в армията като редник и стига до звание полковник. Той е израелският военен представител в израелско-йорданската комисия по примирието, в която работи от 1954 до 1961 г. През 1963 г. постъпва в АМАН — израелското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, и изпълнява различни задачи. През 1967 г. отново е назначен в комисията по примирието. След Шестдневната война (1967) е избран за офицер за свръзка в щаба на омиротворителните сили на ООН. По-късно се издига като главен представител на израелската армия в ООН и остава на тази длъжност до 1978 г.

На следващата година се оттегля от армията и заминава за Югоизточна Азия, където се включва в борбата срещу наркотрафикантите. Около 1983 г. в Банкок Левинсон изявява желание да работи за КГБ — очевидно подтикнат от финансови затруднения. Левинсон признава, че през следващите 6 години се е срещал 11 пъти със съветски разузнавачи в различни европейски градове.

През 1983 г. се завръща в Израел и 2 години по-късно е назначен за ръководител на сигурността в администрацията на министър-председателя.

Левинсон е арестуван на 12 май 1991 г., след като контактите му с КГБ очевидно са били разкрити. Израелски официални лица заявяват, че Левинсон е предавал на КГБ строго секретни сведения, свързани с ядрени разработки. Но бившият израелски разузнавач РАФАЕЛ ЕЙТАН твърди, че единствената важна информация, която Левинсон е предал и която е можело да послужи на руснаците, се отнася до висшите държавни дейци на Израел.

Процесът, проведен при закрити врата, е през 1992–1993 г. и е най-дългият шпионски процес в историята на разузнаването. През юли 1993 г. Левинсон е осъден за шпионаж и за връзка с чуждестранен АГЕНТ на 12 години затвор. За сътрудничеството му с КГБ е получил присъда само 30 000 долара.