Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уокър, Артър (1934)

Офицер в оставка от американския военноморски флот, вербуван за шпионин от брат си — старши мичман в оставка ДЖОН УОКЪР-МЛАДШИ.

Артър Уокър постъпва във военноморския флот през 1953 г., където служи на подводница като оператор на радиолокатор. По-късно е повишен в мичман II ранг. От 1968 г. до излизането си в оставка като капитан III ранг през 1973 г. преподава подводно дело в Тактическата школа на Атлантическия флот в Норфък, Вирджиния.

След като се уволнява от армията, открива свое предприятие за монтаж и усъвършенстване на автомобилни радиоприемници. Фирмата банкрутира и той започва работа във VSE ко. — военен концерн, който осигурява инженерно обслужване на военноморския флот. Джон вербува Артър за шпионин и през септември 1980 г. той започва да предава секретни материали от VSE ко.

Джон Уокър е арестуван на 20 май 1985 г. В хода на следствието се изяснява, че му е помагал неговият брат. Двама агенти от ФБР отиват при Артър, който се отказва от правото си да мълчи и признава, че е участвал в шпионаж.

Според обвинението Артър е предавал на по-малкия си брат „документи, досиета, снимки, брошури и планове за защита, свързани с американските военноморски сили“, съзнавайки, че Джон ги предава на Съветския съюз. Сред другите документи има отчет за дефектите в оборудването на военноморски амфибийни кораби и ръководство за профилактика на флагманския кораб Блу ридж.

По време на процеса съпругата на Артър Рита дава показания, че след ареста на Джон съпругът й е признал пред нея, че в края на 60-те и началото на 70-те години е имал връзка с жената на Джон — Барбара.

При защитата на Артър не са призовани свидетели. Издадени са му 3 доживотни присъди и глоба 250 000 долара.