Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Савак

Иранска служба на тайната полиция и разузнаването, създадена през 1956 г. и прекратила дейността си с Ислямската революция. Последната й операция е организирането на бягството на шах Мухамад Реза Пахлави на 16 януари 1979 г. от страната.

Савак е съкращение от пълното наименование на службата на фарси: Sazamane Etelaat va Amniate Kechvar (Организация за сигурност и разузнаване). Дълго време Савак внушава сред хората страх и омраза, твърдо пресичайки всякакви опити да се попречи на шаха да превърне Иран в модерна държава. На службата се носи славата, че е арестувала, измъчвала и избила хиляди противници на режима на Пахлави.

ЦРУ, макар и да има в Иран доста голямо представителство — 50–75 души, не провежда разузнавателна дейност срещу тази страна. По-скоро американците си сътрудничат със Савак, който споделя с тях сведенията за вътрешното положение в Иран. Затова, когато шахът е свален, ЦРУ е обвинено, че не е могло да предвиди този обрат на събитията, въпреки че е имало на разположение тази информация.

Доказателство за близкото сътрудничество между ЦРУ и Савак е секретната докладна записка на американския посланик от 2 юни 1974 г., в която се съдържат позовавания на отчета на ЦРУ по въпроса за „присъствието на съветското разузнаване в Иран“. В отчета става дума за 67 „открити“ съветски разузнавачи в Техеран, включително трима от съветската болница и един от бюрото на Аерофлот. Освен тях, се заявява в доклада на ЦРУ, вероятно има и още много, включително „нови сътрудници, извършващи първите си познавателни обиколки в Иран, който е традиционно място за назначение на начинаещите в съветското разузнаване“. Копия от доклада са предадени на Савак и на шаха.

Значителното присъствие на ЦРУ в Иран започва през 1953 г., когато КЪРМИТ РУЗВЕЛТ и още 30 американски, британски и ирански АГЕНТИ участват в операция, в резултат от която е свалено лявото правителство на Мохамед Мосадък. Савак е създаден през 1956 г. с помощта на ЦРУ и израелската агенция МОСАД.

Шахът позволява на ЦРУ да действа свободно в страната и да събира разузнавателна информация срещу Съветския съюз. В Иран има и важна електронноподслушвателна станция на АНС, а също значителен брой американски военен персонал, който да оказва помощ на иранските въоръжени сили при въвеждането на нови сухоземни, въздушни и военноморски оръжия. Всички тези действия, предприемани от САЩ, се наблюдават от Савак чрез голямата армия информатори. Когато през 70-те години недоволството към режима на шаха започва да нараства както в страната, така и в чужбина, Савак предприема операции в Съединените щати срещу ирански студенти дисиденти.

В края на съществуването му в Савак има 5000 офицери и служители, подпомагани от хиляди информатори. Когато вземат властта, ислямските фундаменталисти нападат щабквартирата на Савак в Техеран, плячкосват архива на агенцията и убиват генерал Нематолах Насири — трети и последен директор на Савак. През февруари 1979 г. ислямският парламент гласува закон, с който дейността на Савак се прекратява и се създава Национален разузнавателен център, който няма функциите на полицейска сила.

Вж. РАБАНИ, АЛИ НАГИ.