Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Серия Кластър

Означение на американското ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ, използвано при КОДОВИ ДУМИ за проекти и дейности, свързани със Съветския съюз по време на Студената война. Названията Кластър Бей и Кластър Галф например се използват за съветските мини, а Кластър Ланс — за акустичната система на морското дъно.

Кластър Карв и Кластър Айлънд са названия за системите на американския военноморски флот, които разполагат с двойни гама- и неутронни лъчи за засичане на ядрени оръжия на съветски кораби. Тези устройства могат да се превозват и в малки кораби, управлявани от ОПЕРАТИВНА ГРУПА на ВМС на САЩ — Таск форс (ТФ) 157.

Кластър Спейд е операция за отчитане гравитационните ефекти на ракетните траектории в Средиземно море, проведена през 70-те години от ТФ 157 и Агенцията по отбранителна картография. Проектът е бил изпълняван от замаскиран малък товарен кораб.

Кластър Нептун е секретно проучване на УПРАВЛЕНИЕТО ЗА ВОЕННОМОРСКО РАЗУЗНАВАНЕ през 1973 г. Целта е била да се анализират вероятните съветски намерения за Виетнамската война и въздействието им върху съветските военноморски планове и стратегия.