Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Агенция за сигурност в армията (АСА)

Агенция на американската армия от 1945 до 1977 г., специализирана в установяването, организирането и провеждането на РАДИОТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ и обезпечаване на СИГУРНОСТТА НА РАДИОТЕХНИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ (СРВ).

Преди нея тези задължения са били изпълнявани от Агенцията за сигнална сигурност на армията (АССА), както и от предшестващата я СЛУЖБА ЗА РАДИОТЕХНИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ (СРР). АССА променя името си на Агенция за военна сигурност на 15 септември 1945 г. Административната отговорност за дейността на РАДИОТЕХНИЧЕСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ е предадена на отделите на армейското разузнаване (Г–2).

АСА наследява задачите и дейността не само на военновременните агенции, но и на ВТОРИ СВЪРЗОЧЕН БАТАЛЬОН, на радиотехническото разузнаване и на сигурността на връзките, които преди това са били контролирани от командирите на армията и на военновъздушните сили по места.

През 1948–1949 г. АСА е разделена във връзка с преобразуването на армейската авиация в отделен вид въоръжени сили — ВВС (26 юли 1947 г.), които създават своя служба за сигурност. През 1949 г. голяма част от функциите на АСА са предадени на АГЕНЦИЯТА ПО СИГУРНОСТТА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ — нова организация, която по-късно преминава към Агенцията за национална сигурност (АНС).

От края на 1945 до 1975 г. АСА изпълнява един от най-мащабните проекти по ВЪТРЕШНАТА СИГУРНОСТ — операция ШАМРОК. В хода на осъществяването му АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ НА САЩ получава достъп до всички международни телеграми до и от американски граждани, търговски фирми, посолства и консулски отдели. Това е негласно продължение на практиката от времето на войната.

АСА има значителни заслуги в развитието на модерните компютри за криптоложки операции — проект, предаден на АНС след основаването й.

През 1977 г. останалите компоненти от дейността на АСА се сливат с подразделенията на армейското разузнаване. Новата служба се нарича КОМАНДВАНЕ НА АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ И СИГУРНОСТ (КРСА).