Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кемпеи таи

Японска разузнавателна организация, създадена през 1881 г. като агенция за военна сигурност, която обаче бързо се превръща в общонационална тайна полиция с доста мрачна репутация. Активността й достига най-висок връх през Втората световна война.

Кемпеи Таи е упражнявала контрол над цялото японско население и по жестокост е сравнима единствено с главорезите на Хитлеровото ГЕСТАПО. Кемпеи Таи се е ръководела от военното министерство, но е работела и сред гражданското население. Единствено японският военноморски флот не й е бил подвластен и с него Кемпеи Таи често си е разменяла удари.

Много от агентите на Кемпеи Таи са били от видни японски семейства. Преди постъпването кандидатите преминават сериозен изпит за умствени и физически възможности. Към всяка войска е имало прикрепен екип от около 1000 души, които се занимавали с КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ във въоръжените сили, с разпити на военнопленниците и с решаване на тяхната съдба. Много пленени съюзнически войници и офицери през Втората световна война са били жестоко измъчвани от следователите от Кемпеи Таи.

Агентите на Кемпеи Таи понякога работели в униформи, понякога — в цивилни дрехи. Те имали право да арестуват войници и да определят наказанието, без да се обръщат към съдилищата. Властта им се разпростирала както над местните граждани, така и над чужденците. Няколко жени също са работили като агенти на Кемпеи Таи. Понякога наричат Кемпеи Таи „полиция на мислите“, но с „мисловните“ дела се занимава друга организация, действаща в отдела за политическо разузнаване на криминалното бюро към Министерството на правосъдието. Отделът е създаден още през 1927 г. за борба срещу дейността на забранената комунистическа партия и другите подривни движения. По-късно на „полицията на мислите“ е възложено да реализира в живота Закона за запазване на мира и спокойствието, който обявява за престъпление каквито и да било призиви към промяна на съществуващия строй.

След Втората световна война властите на окупационните съюзнически сили прекратяват окончателно дейността на Кампеи таи, както и тайните общества, които се занимават с шпионаж. (Вж. ЯПОНИЯ.)