Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Уедър

КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ на СТРОГО СЕКРЕТНАТА система за комуникации в американската военноморска ОПЕРАТИВНА ГРУПА 157 (ОГ 157). Използвана е от Хенри Кисинджър — съветник по националната сигурност на президента Никсън, за организирането на тайно пътуване до Китай през 1971 г. Тъй като се страхува от изтичане на информация, Кисинджър решава да прескочи системите за комуникация в Белия дом и Държавния департамент.

В системата Уедър е използвана стара машина на АНС за кодиране. Тя шифро̀ва съобщения, преди да бъдат предадени на съществуващата военноморска система за комуникации, където закодираното съобщение се шифрира повторно. По този начин единствено специалистите на ОГ 157, които изпращат и приемат кодираната информация, могат да прочетат двойно кодираното съобщение.

КУРИЕР на ОГ 157 поема съобщението на Кисинджър от Белия дом. След това офицер на ОГ 157 го кодира и го препраща в службата на ОГ 157 във военноморската база в Йокосука, Япония, близо до Токио. Командирът на частта го разкодира и лично го отнася в търговското представителство в Токио.

Кисинджър е използвал системата на ОГ 157, за да се свързва с американските делегати на конференцията на четирите велики сили в БЕРЛИН.