Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Абвер

Германска организация за ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ от 1921 до 1944 г. Abwehren означава „отбранявам, защитавам“ в смисъл извършвам КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ или КОНТРАШПИОНАЖ. Използването на думата за означаване на агенцията за военно разузнаване е в отговор на настояването на съюзниците след Първата световна война разузнавателните действия на Германия да бъдат ограничени единствено до „защитни“ функции. Абверът е създаден през 1921 г. като съставна част на Министерството на отбраната, след като на Германия й е разрешено да създаде армия — райхсвер. Пръв ръководител на Абвера е майор Фридрих Гемп, бивш заместник на генерал ВАЛТЕР НИКОЛАЙ, ръководител на германското разузнаване през Първата световна война. При създаването му Абверът се състои от трима действащи и седем бивши офицери и помощен персонал. Към средата на 20-те години е реорганизиран в 3 отдела:

I. Разузнаване.

II. Шифри и радиозасичане.

III. Контрашпионаж.

Военноморското разузнаване се слива с Абвера през 1928 г. През 30-те години с разрастването на движението на националсоциалистите (нацистите) са направени реорганизации в Министерството на отбраната. На 7 юни 1932 г. за всеобща изненада начело на Абвера е поставен морският капитан Конрад Пациг. Тъй като по-голямата част от ключовите постове в организацията са били заемани от офицери от другите родове войски, назначението на Пациг показвало, че малобройността и ограничената дейност на Абвера са неподходящи за амбициозните кадри от армията. Освен това морските офицери са имали по-голям опит и усет по международните въпроси, отколкото колегите им от сухопътните части. (Впоследствие всеки един от 3-те рода войски набира свой разузнавателен екип.)

Пациг влиза в противоречие с ръководителя на СС ХАЙНРИХ ХИМЛЕР във връзка с разузнавателните полети на Абвера край полската граница. Висшият военен състав на армията се опасявал, че те може да застрашат тайните планове за нападение над Полша. Пациг е уволнен и през януари 1935 г. е заменен с военноморския капитан ВИЛХЕЛМ КАНАРИС. (Пациг е назначен за командир на новия малък боен кораб Адмирал граф Шпее. По-късно оглавява личния състав на военноморския флот.) Решението на Адолф Хитлер през 1937 г. да сътрудничи на Сталин в преследването на съветските висши военни изостря разногласията между СС и Абвера. Хитлер нарежда личният състав на армията да бъде в пълно неведение за планираните действия срещу червените генерали — страхува се германските им колеги да не ги предупредят за намеренията на Сталин. Затова специални групи от СС и специалисти по кражбите от криминалната полиция влизат с взлом в архивите на Генералния щаб и на Абвера и взимат всички документи, свързани с германско-съветското сътрудничество. За да прикрият действията си, подпалват местата, където проникват специалните отряди, включително щабквартирата на Абвера. През 1938 г. Министерството на войната е преобразувано в Oberkommando der Wermacht (OKW) — Главно командване на въоръжените сили. Абверът остава като разузнавателна агенция на Главното командване, но запазва известна самостоятелност. През 1938 г. Канарис реорганизира Абвера и създава няколко нови отдела:

I. — Шпионаж.

G — Фалшиви документи.

H West — Западни армии (разузнаване на англо-американските армии).

H Ost — Източни армии (разузнаване на съветската армия).

Ht — Технически средства в армията.

I — Комуникации.

L — Въздушни сили.

M — Военноморски сили.

T/Lw — Технически средства във военновъздушните сили.

Wi — Икономика.

II. — Саботаж.

III. — Контрашпионаж.

Тези отдели се оглавяват както от армейски, така и от военноморски офицери.

При Канарис Абверът се разраства и се утвърждава като добре работещ механизъм — особено в началото на Втората световна война. Но голяма част от информацията за намеренията на съюзниците се оказва политически неприемлива за германските ръководители. Абверът е бил и в открит конфликт с разузнавателните действия на СС по времето на РАЙНХАРД ХАЙДРИХ и ВАЛТЕР ШЕЛЕНБЕРГ. Освен това офицери от Абвера са били обвинени в участие в няколко антихитлеристки заговора и в доставяне на експлозиви при опити за покушение. Канарис си позволява да назначава евреи в Абвера и да използва организацията за прикритие за някои от тях при бягството им от Германия в Швейцария.

СС непрекъснато разклаща основите на Абвера с разследванията си на офицери, за които се е смятало (с право), че помагат на дисидентски групировки. СС често обвинява Канарис, че предава песимистични доклади на Хитлер за руската кампания. Твърди се, че след един подобен доклад в началото на 1944 г. Хитлер се нахвърля върху Канарис, сграбчва го за ревера и иска обяснение, дали разузнавателните сили нарочно не твърдят, че Германия ще загуби войната. На 18 февруари 1944 г. Хитлер подписва декрет, с който обединява германските разузнавателни сили и ги поставя под ръководството на Химлер. На Канарис, по това време вицеадмирал, му е дадена незначителна длъжност. През юли 1944 г., малко преди края на войната, след неуспешния атентат срещу Хитлер Канарис е арестуван и екзекутиран.

Главната квартира на Абвера се е намирала на улица „Тирпицуфер“ 76/78 в Берлин в съседство с Главното командване. В книгата си „Абверът“ („The Abwehr“, 1984) Лорън Пейн описва сградата на Абвера като:

… лабиринт от сумрачни коридори, скърцащи стълби, множество малки стаички, прилепени една до друга. Старият асансьор стене и се поклаща при всяко свое движение, докато накрая спира. Посетителите наричат мястото „лисичарник“. Сградата е напълно неподходяща за организация като Абвера, особено след разширяването на дейността й през 1939 г., но адмиралът отказва да се премести или да я реконструира…

Сградата има някои предимства. Например може лесно да се отиде до главната квартира на Вермахта на съседната Бендлерщрасе, без дори да се пресича улицата. Освен това се намира на стратегически удобно място — до министерства, различни канцеларии на гражданската администрация и офисите на чужди представителства.

Ръководители на Абвера:

1921–1927 — полковник Фридрих Гемп.

1927–1929 — майор Гюнтер Швантес.

1930–1932 — подполковник Фердинанд фон Бредо.

1932–1934 — контраадмирал Конрад Пациг.

1935–1944 — вицеадмирал ВИЛХЕЛМ КАНАРИС.

Вж. ЧУЖДЕСТРАННИ АРМИИ — ИЗТОК; ЧУЖДЕСТРАННИ АРМИИ — ЗАПАД; ТЮМЕЛ, ПАУЛ.