Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Собел, Мортън

Дългогодишен приятел на ЮЛИУС РОЗЕНБЕРГ и член на МРЕЖАТА АТОМНИ ШПИОНИ в Ню Йорк.

Собел подобно на Юлиус Розенберг и съпругата му Етел е син на руски евреи, емигрирали в Съединените щати. Бивши съкурсници от нюйоркски колеж, Собел и Юлиус остават близки приятели и след завършването му.

За пръв път американското контраразузнаване обръща внимание на Собел през януари 1941 г. Тогава той и Макс Еличър (и двамата тогава работят в Министерството на военноморските сили) превозват с колата на Собел участници в манифестация срещу мобилизирането на един от членовете на пацифистките комитети в САЩ, в чиито редици има немалко комунисти. Собел скоро напуска министерството и започва работа в търговската фирма Рийвс инструмънтс, а Еличър продължава да работи на предишното място и през Втората световна война.

Следващия път ФБР, изглежда, отново се сблъсква със Собел през 1948 г. Тогава Еличър и съпругата му, усъмнявайки се, че са следени, вечерта на 30 юли отиват да пренощуват в дома на Собел в Куинс, Ню Йорк. И макар да е бил сигурен, че те са се отървали от „опашката“, Собел се разсърдил и сериозно се изплашил. Казал на Еличър, че има материал за Розенберг — „много ценен, за да се откаже от него“, и доста сериозен, за да го задържи в дома си.

След това Собел и Еличър отиват в Манхатън и паркират колата на пустата вече крайбрежна улица. Макс остава в колата, а Собел тръгва към жилището на Розенберг, за да му предаде 35-милиметрова фотолента с преснимани документи.

След като през юли 1950 г. Юлиус Розенберг е арестуван, Собел бяга заедно със семейството си в Мексико. Сътрудниците на ФБР успяват да установят местожителството им, но не ги откриват в дома им. Собел бил заминал за Веракрус и Темпико да търси товарен кораб, с който да замине със семейството си за Европа. На 16 август той се връща в Мексико и вечерта на същия ден мексиканските служби за сигурност го арестуват като нежелан чужденец. На 18 август Собел е предаден на ФБР на мексиканско-американската граница (семейството му е освободено на американска територия). Макар и да твърди, че е възнамерявал само да прекара отпуската си със своите близките, при обиска му са намерени документи, които показват, че е възнамерявал да напусне континента.

През март 1951 г. Собел е изправен пред съда заедно с Юлиус Розенберг и Дейвид Грийнглас. Признат е за виновен и е осъден на доживотен затвор. Няколко години по-късно срещу него се появяват нови улики: на Запад бяга Рейно Хейханън, помощник на съветския разузнавач-нелегал Рудолф Абел. Хейханън съобщава на властите, че през 1955 г. е получил задача да вземе от тайник 5000 долара и да ги предаде на Хелън Собел за покриване на съдебните разходи. Хейханън намира тайника, но си присвоява парите.

Към Хелън Собел не е предявено съдебно дирене. Обаче много по-късно сътрудниците на ФБР Робърт Ламфиър и Том Шахтман пишат в книгата си „Войната между ФБР и КГБ“ („The FBI — KGB War“, 1986): „Макар и версията за участие на Хелън Собел в дейността на съветското разузнаване да се отрича, тя намира своето потвърждение по-късно, когато в стар тефтер на Рудолф Абел е намерена уличаваща я микролента.“

Отначало Собел е въдворен в затвора Алкатраз, но след време го преместват в Атланта, Джорджия, където бил и Абел. Те често играели шах. На това е сложен край, когато разменят Абел за Франсис Пауърс — пилота на шпионския самолет U–2, свален във въздушното пространство над Съветския съюз.

През януари 1969 г. Собел е освободен от затвора.