Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кучински, Юрген (1904-?)

Съветски АГЕНТ в Англия. Брат е на съветската шпионка, известна под името СОНЯ.

Кучински става член на Германската комунистическа партия (ГКП) през 1930 г. По-късно е вербуван от ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, и през 1936 г. е изпратен в БЕРЛИН, за да помага в борбата срещу нацисткия режим.

Кучински заминава за Англия преди Втората световна война и става лидер на нелегалната секция на ГКП, като същевременно продължава работата си за ГРУ. Тук осъществява контакти с комунистическата партия на Великобритания и организира комунистически групи в няколко града.

Кучински е интерниран през януари 1940 г., тъй като го смятат за рисков елемент за безопасността, но след 3 месеца е освободен. Въпреки че през войната остава активен агент на ГРУ, след интернирането му не е бил проучван от британската Служба за сигурност (МИ–5). Именно Кучински запознава КЛАУС ФУКС със съветски разузнавач през 1941 г.

През септември 1944 г. американското посолство в Лондон се обръща към Кучински да участва в американското стратегическо бомбардировъчно проучване, за да окаже помощ при преценяване влиянието на бомбардировките на съюзниците върху германците. За тази цел се налага да бъде назначен като подполковник в американската армия. Информацията, която получава, докато е на тази длъжност, Кучински предава по радиото на Соня, която препраща всичко в Москва. И други ценни разузнавателни сведения минават през него.

През ноември 1945 г. Кучински заминава за Източна Германия, където вече следите му се губят.