Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Шерхорн

Съветска операция за дезинформация от времето на Втората световна война, с която германските въоръжени сили са подмамени, че 2500 техни войници са попаднали в обкръжение след съветското настъпление през 1944 г. при река Березина.

Оберлейтенант (подполковник) Хайнрих Шерхорн е набеденият командир на уловените в капан войници, които на 19 август 1944 г. осъществяват радиоконтакт с германското висше командване и уточняват подробностите около трудното положение на частта. От тази дата до последното съобщение на Шерхорн, изпратено на 4 април 1945 г., германските въоръжени сили и СС полагат значителни усилия — хора, самолети и техника, — за да спасят войската, попаднала в обкръжение. Получават се съобщения, че са изпратени 2 групи от СС, за да окажат помощ за спасяването на частта на Шерхорн, и че ОТО СКОРЦЕНИ, спасил Бенито Мусолини, планира операция за спасяването на Шерхорн през март 1945 г.

Съобщенията от Шерхорн звучат толкова героично, че Адолф Хитлер повишава командира на частта в полковник и го награждава с Рицарски кръст. Всички офицери, споменати в радиосъобщенията, също са повишени в звание! В действителност Шерхорн и около 200 души от хората му са заловени от руснаците по време на Белоруската офанзива през лятото на 1944 г. Шерхорн започва да изпраща съобщенията под диктовката на руснаците. Подобно на операция МАКС историята с Шерхорн убедително демонстрира високото майсторство на съветското разузнаване в планирането и провеждането на акции за заблуждение на противника с помощта на дезинформация.