Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Дейтън, Илайъс (1737–1807)

Офицер от Континенталната армия по време на Войната за независимост на Америка, който ръководи изключително успешен шпионски кръг за генерал ДЖОРДЖ ВАШИНГТОН.

Инструкциите на Вашингтон за Дейтън, издадени на 26 юли 1777 г., представляват точно описание на възгледите на самия Вашингтон за ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ.

Необходимостта от получаване на точни разузнавателни сведения е очевидна и не е нужно да се обяснява повече. Всичко, което остава да добавя, е, че всичко трябва да се запази в пълна тайна. Защото успехът в повечето подобни начинания зависи от секретността. Колкото и добре планирани и многообещаващи да са някои дела, ако секретността не се спазва, те са обречени на неуспех.

Дейтън е командващ офицер на Първа милиция в Ню Джърси. Той ръководи и шпионски кръг в Стейтън Айлънд, Ню Йорк, който е окупиран от британците. Джон Лагранж Мерсеро, който не може да се сражава в Континенталната армия поради недъг в дясната ръка, е главният АГЕНТ на Дейтън. Мерсеро работи зад британските фронтови линии на Стейтън Айлънд и изпраща информация на Дейтън по КУРИЕРА Джон Паркър. Дейтън е в Ню Джърси, от другата страна на река Хъдсън, срещу Стейтън Айлънд.

Паркър умира, след като е арестуван и затворен от британците. Мерсеро поема риска сам да доставя съобщенията. Нощем пресича реката до Острова на ловците, близо до брега на Джърси. Той пътува на сал, за който завързва бутилка, пълна с доклади, която ще потъне, щом пререже връвчицата, ако бъде заловен. С помощта на сигнали между острова и брега се уточняват места за ТАЙНИЦИ, където Мерсеро оставя бутилката и взема новите инструкции. Непрекъснатият приток на разузнавателна информация от кръга на Дейтън се споменава в доклад на Вашингтон от 5 юли 1777 г. пред Конгреса: „Непрекъснато държа хора на Стейтън Айлънд, които всеки ден ми предават информация за операциите на противника.“

Дейтън разполага с 20 агенти, които работят за него, включително двама американски офицери, които са под прикритието на продавачи на провизии на британците в Стейтън Айлънд. Кръгът работи от 1777 до 1780 г. и някои страни от дейността му са напълно неизвестни. В запазени доклади се намират имената им за ПРИКРИТИЕ, но не и самоличността им. Има и намек, но без всякакви подробности за това, че кръгът на Дейтън е проникнал в британската армия.

През 1783 г. Дейтън получава звание бригаден генерал.