Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Кривицки, Валтер

Първият висш съветски РАЗУЗНАВАЧ, който преминава на страната на Запада.

Полски евреин, роден под името Гинсберг, Кривицки започва кариерата си в ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ. В Германия през 1923 г. той се опитва да вдигне комунистически бунт, след което работи в Генералния щаб на Червената армия и в щабквартирата на ГРУ в Москва. През 1934 г. е прехвърлен в НКВД. Службата му и в ГРУ, и в НКВД включва външноразузнавателна дейност.

Като РЕЗИДЕНТ на НКВД в Холандия отговаря за съветското военно разузнаване в Западна Европа. През септември 1937 г. му е наредено да се завърне в Москва. В страха си да не стане жертва на Сталиновите чистки Кривицки решава да премине на противниковата страна. Той заминава за Париж и иска убежище във френското Министерство на вътрешните работи. Заедно с жена си и 4-годишния си син успява да пристигне в Съединените щати жив и здрав независимо от двата опита от страна на съветски АГЕНТИ да го убият, за да не предприема тази стъпка, докато е все още във Франция.

Разкритията на Кривицки са особено ценни за американците, британците и французите. През 1939 г. той посещава Великобритания, където разкритията му водят до арестуването на ДЖОН КИНГ. Той насочва вниманието и към друг съветски шпионин във Великобритания — „млад английски журналист“ на лондонски вестник, който е отразявал събитията на Гражданската война в Испания. Въпреки че по това време не е идентифициран, въпросният журналист е ХАРОЛД (КИМ) ФИЛБИ.

НАЙДЖЪЛ УЕСТ пише в книгата си „МИ–5: Операции на британската Служба за сигурност 1909–1945“ („MI5: British Security Service Operations 1909–1945“, 1981) следното: „Истинската ценност на информацията на Кривицки се състоеше в способността и желанието му да посочи кадри на НКВД, които работят под дипломатическо прикритие във Великобритания, и дори някои от източниците им.“ Кривицки разкрива, че 61 съветски агенти работят във Великобритания, въпреки че той самият не може да ги посочи поименно. Трима, казва той, работят в Министерството на външните работи, а трима са в британските разузнавателни служби. Кривицки идентифицира Джон Кинг, но като работещ в секретариата на кабинета.

Кривицки пише и статии (включително една за Сатърди ивнинг поуст през 1939 г.), в които излага на показ съветския шпионаж. През 1939 г. свидетелства пред Конгресната комисия за антиамериканска дейност. Автобиографичната му книга „В тайните служби на Сталин“ („In Stalin’s Secret Service“) е публикувана същата година. Английското заглавие е „Аз бях един от агентите на Сталин“ („I Was Stalin’s Agent“).

На 9 февруари 1941 г., неделя, Кривицки се регистрира в стая 524 на хотел Белвю на Капитолийския хълм във Вашингтон, окръг Колумбия. Той плаща 2,50 долара за една нощ. На следващата сутрин камериерката го открива прострелян в слепоочието. Стаята е била заключена, а вътре е имало 3 писма, които сочели самоубийство. Столичната полиция определя случая като самоубийство, но очевидно Кривицки е бил застрелян от съветски агент. Съветското му КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ е Грол.