Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

СПОТ

Френски СПЪТНИК, който осигурява снимки с качество, характерно за разузнавателните спътници. Името СПОТ идва от Systeme Probatoire d’Observation de la Terre. Първото изстрелване е извършено на 22 февруари 1986 г. от Гвинея с ракета Ариана. В орбита е на около 824 км над Земята. СПОТ 1 тежи 1,816 т и е оборудван с 2 камери.

До появата на френския спътник единствените космически снимки, представени на широката публика, са фотографиите от американската спътникова програма Лендсат, чиито спътници са изведени в орбита за пръв път през 1972 г. Но снимките на СПОТ са по-качествени и се продават на ниска цена. Освен това корпорацията СПОТ предлага при заплащане да насочи спътника за снимки на определени обекти.

Уилям Бъроуз пише в книгата „Строго секретно“ („Deep Black“, 1986):

В създаването на СПОТ е заложен огромен смисъл. Първо, този проект силно намалява границата между военното и невоенното наблюдение от Космоса. Второ, френският спътник прави по-качествени фотографии. Разгадавайки бързо потенциала му, военните вече поставят пред СПОТ разузнавателни задачи и така ще бъде дотогава, докато не бъде пуснат в орбита чисто военният шпионски спътник Хелиос, който се разработва във Франция.

Снимките от СПОТ се използват от средствата за масова информация, а от края на 80-те години — и от американското Министерство на отбраната за несекретното издание Съветската военна мощ. Служителите на министерството не желаят да публикуват американски спътникови снимки.