Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Стив Броуди

Програма на ВМС на САЩ за фоторазузнавателен самолет F2H–2P Банши за полети над предполагаеми ядрени обекти в Съветския съюз. Доколко военните изпитвали постоянен недостиг от разузнавателни данни за Кавказ, Крим и Украйна през 1951–1952 г., сътрудниците на военноморското разузнаване от Шести американски флот в Средиземно море пристъпват към разработка на план за облитане на гореспоменатите райони.

В случай на война палубните самолети на Шести американски флот трябва да нанесат удари по местата, където са съсредоточени съветските ядрени оръжия. Капитан Уилям Чапман — по това време разузнавач във флота, разказва: „Единствените снимки, които имахме, бяха останали от германците от Втората световна война. Повечето от тях са били правени през зимата и всичко, което се виждаше на тях, беше белота, пресечена на места може би от железопътни линии.“

Когато се спира на ядрената мисия, Чапман продължава: „Вероятността да се удари съветска цел бе почти равносилна на нула. Липсата на фотографски разузнавателни сведения бе първата спънка…“

Съгласно плана Стив Броуди най-малко 4 самолета F2H–2P, оборудвани с камери, е трябвало да излетят от самолетоносач южно от Солун в Егейско море. Според замисъла F2H–2P трябва да извърши 4-часов полет над Съветския съюз, за да осигури покритие на районите. През май 1952 г. предложението за изключително важната мисия е отнесено във Вашингтон на ръка. За него е било необходимо личното съгласие на президента Труман. Но министърът на отбраната Робърт Лавит отказва да го внесе в Белия дом и операцията е изоставена.

(Стив Броуди е съдържател на заведение в Ню Йорк, който през 1886 г. скача от Бруклинския мост, за да спечели бас. Оттогава това име става синоним на „опасно начинание“.)