Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Комисия Чърч

Сенатска комисия за разследване на разузнавателните операции. Действа през 1975–1976 г. и е известна под името на председателя демократ от Айдахо Франк Чърч. Официалното й име е Сенатска комисия за проучвания на правителствените операции, свързани с разузнавателната дейност.

Комисията Чърч се занимава предимно с вътрешната шпионска дейност, главно операция ШАМРОК, проведена от АНС. Когато изслушват свидетелите от АНС, сенаторите са шокирани от факта, че правителството е прехващало отвъдморските телеграми още от 40-те години. По време на разпитването на свидетелите президентът Форд се обажда лично на сенатора Чърч по телефона и прави опит да спре огласяването на резултатите, като обяснява какви са опасностите от евентуалното разкриване на операциите на АНС. Но публичните прослушвания продължават.

На широко обсъждане е подложено и разглеждането на намеренията на администрацията на Никсън за ПЛАНА ХЮСТЪН.

Сенаторът Чърч обобщава становището си за дейността на АНС така: „… технологичният капацитет, който разузнавателната общност предоставя на правителството, може да му помогне да наложи истински терор и няма начин да му се противодейства… Такъв е капацитетът на тези технологии…“ На 26 април 1976 г. комисията публикува окончателния си доклад.

По време на прослушванията, но не пред комисията, ДЖЕЙМС ДЖИЗЪС ЕНГЪЛТЪН — директор на КОНТРАШПИОНАЖА към ЦРУ, казва следното, без да знае, че го записват: „Немислимо е секретното разузнаване на правителството да се съобразява с всички нареждания на правителството.“

През Втората световна война Чърч е служил в АРМЕЙСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ на Китайско-Бирманско-Индийския фронт. Получава адвокатски права през 1950 г., а от 1956 до януари 1981 г. е сенатор.

Вж. КОМИСИЯ ПАЙК.