Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Берзин, Ян (1889–1939)

Началник на ГРУ — съветското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ — от 1924 до 1938 г. и фактически командващ армията на републиканците в Гражданската война в Испания.

Роден е в Латвия под името Петер Кюзис. През Първата световна война е мобилизиран в руската армия, но дезертира. Като участник в революционното движение е ранен, арестуван, хвърлен в затвора и изпратен на заточение в Сибир. Завръща се и участва в Октомврийската революция. По-късно работи в централния апарат на ЧК в Русия, а след това и в Латвия. Ревностен поддръжник на болшевишката партия и един от организаторите и лидерите на латвийската Червена армия (по-късно преименувана 15-а червена армия). През 1919 г. официално влиза в редиците на Червената армия и през 1921 г. участва в потушаването на бунта на руските моряци в Кронщат. Става известен по време на преследването и ликвидирането на моряци, които са се надигнали срещу диктатурата на Ленин.

През април 1921 г. Берзин е назначен за заместник-началник на ГРУ. Благодарение на неговата енергия и талант ГРУ се превръща във водеща разузнавателна организация, а самият той си спечелва репутацията на отличен разузнавателен специалист.

През 1935 г. — време на първите Сталинови чистки — Берзин е изпратен в Далечния изток с доверени сътрудници, за да отстрани или да ликвидира някои от тамошните служители на НКВД. През 1936 г. заминава за Мадрид, където под прикритието на военен съветник на републиканското правителство осъществява най-забележителните си вербовки на шпиони. В действителност Берзин е ръководител на републиканските сили по време на Гражданската война. За да бъде поддържано прикритието, заместниците му — ЙОСИФ УНШЛИХТ, а след това и СОЛОМОН УРИЦКИ — изпълняват задълженията му в Москва.

След завръщането си в Съветския съюз Берзин продължава работата си като началник на ГРУ. На 13 май 1939 г. той е арестуван, а на 29 юли е застрелян в мазето на хотел Метропол в Москва.