Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Каре, Матилда (1908–1970?)

Французойка, ТРОЙНА АГЕНТКА от Втората световна война. Дъщеря на известен ветеран от френската армия. През есента на 1940 г. е вербувана от френското нелегално движение в окупирания от германците Париж. Работи активно за Съпротивата, като изготвя предимно доклади за германските войски и действия, които изпраща в щаба на съюзниците в Лондон. Нелегалното й КОДОВО НАИМЕНОВАНИЕ е Лили, а по-късно — Кет (Котка).

След като нейната шпионска мрежа е разкрита от германците, на 17 ноември 1941 г. тя е арестувана. Офицер от АБВЕРА предлага да я спаси, ако се съгласи да работи за германците и да разкрие кои са нелегалните й колеги. Предлагат й също заплата 60 000 франка на месец. Тя се съгласява. Отказът би означавал разстрел.

Мнозина нелегални дейци са арестувани заради Каре. Освен тях германците залавят и 4 предавателя. Каре знае КОДОВЕТЕ и разписанията за връзка с Лондон и се съгласява да продължи контактите, за да могат арестите да бъдат запазени в тайна възможно по-дълго.

Тази уловка стига дотам, че Каре помага на служител на британското УСО (Управление по специалните операции) в окупирана Франция — Пиер дьо Вомкур, като установява контакт с Лондон и урежда да бъде прибран със самолет. Германците дори се замислят дали Каре да не отпътува до Англия с него, за да научи повече за операциите на УСО. Но британският офицер се усъмнява в нея и при разговор-разпит тя не издържа, разплаква се и признава всичко. Вомкур решава да й се довери. След като самолетът не идва да ги прибере, Каре урежда британска моторница да ги вземе от крайбрежието на Бретан през нощта на 26 срещу 27 февруари 1942 г.

Във Великобритания Вомкур разкрива предателството й. В УСО решават да се „доверят“ на Каре, тъй като е троен агент и е разкрила имената на офицери от Абвера и подробности от дейността им в областта на КОНТРАШПИОНАЖА, а също така е дала и друга информация.

Вомкур скоро се връща във Франция и през април 1942 г. е заловен от германците. От страх да не бъде принуден да разкрие тройното агентство на Каре британците я държат затворена до края на войната. След това я предават на френските власти и през 1949 г. е осъдена на смърт. Присъдата й е намалена на доживотен затвор, но през 1954 г. е освободена.

Книгата й „Аз бях котката“ („J’ai ete chate“) е публикувана през 1959 г.