Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Слемър

Американски проект за получаване на информация от първа ръка от американци, излежаващи присъди за шпионаж. Целта на записаните на видеолента интервюта, проведени от американски РАЗУЗНАВАЧИ, е да се вникне в мотивите и отношението на американските шпиони. Въпреки че интервютата остават секретни, откъси от тях се изнасят тайно. Сред хвърлените в затвора шпиони, които са интервюирани, е МАЙКЪЛ УОКЪР, вербуван от баща си — ДЖОН УОКЪР-МЛАДШИ. Майкъл Уокър е американски моряк, когато е арестуван. По време на разпита той разказва, че е фотокопирал документи в кодовото помещение на американски военен кораб. Другите моряци „виждаха какво правех, но никой никога не обръщаше внимание. Няколко пъти едва не ме хванаха, но аз умея да лъжа“.

ДЖЕФРИ КАРНИ — специалист по комуникациите от американските военновъздушни сили, който шпионира за руснаците, казва, че не е имало никакъв проблем „да се напъхам при книгите, където не ми беше мястото… да говоря с хората, да събирам информация от дочути разговори. Всъщност всичко това беше очевидно. Някой трябваше да забележи“.

Писателят Джеф Стайн, който е виждал части от доклада Слемър, пише в Ню Йорк таймс, че авторите на доклада са открили следното: „Промените в поведението често са свързани с извършването на шпионаж. Пиене, зависимост от наркотици, признаци на депресия, извънбрачни връзки и развод може да са предупредителни знаци за проблеми в системата за сигурност.“ Авторите на операцията смятат, че колегите и началниците понякога трябва да бъдат по-внимателни към такива сътрудници, в чийто живот не всичко е благополучно, и че така много от т.нар. шпионски дела биха могли да бъдат избегнати.