Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Амит, Меир (1921)

Ръководител на АМАН — израелското ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ, от 1962 до 1963 г. и на МОСАД — от 1963 до 1968 г. Роден в Палестина под името Меир Слуцки, Амит израства в кибуц.

През младежките си години служи в Хагана — нелегалната еврейска армия. В израелската Война за независимост през 1948–1949 г. е командир на рота, на батальон, а след това заместник-командир на знаменитата Голанска бригада. Остава в армията и след войната. Служи в пехотата и бронетанковите войски. По време на Суецката кампания (1956) е втори в командването след военния министър Моше Даян. През 1961 г. получава магистърска степен по бизнес в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Преди Амит да оглави Аман през 1962 г., трима от общо четиримата му предшественици са уволнени. И въпреки това, без да разчита на предварителен разузнавателен опит, той поема отговорността и въвежда елементи на съвременния мениджмънт в организацията. Постига това независимо от непрекъснатото съперничество и несъгласията с ИСЕР ХАРЕЛ, шеф на МОСАД и МЕМУНЕХ на Израел — де факто главен ръководител на цялата общонационална служба за разузнаване и сигурност. На 26 март 1963 г. министър-председателят Давид Бен Гурион го извиква без каквото и да било предупреждение в кабинета си и изпраща самолет за него във военните обекти край Мъртво море, където той е на инспекция. Амит трябва да поеме Мосад незабавно. Харел е бил на този пост почти 12 години. (Заместникът на Амит — майор Арон Ярив, го наследява като ръководител на Аман.)

Във „Всеки шпионин — принц“ журналистите Дан Равив и Йоси Мелман описват стила на Амит:

Новият шеф имаше за цел да трансформира Мосад в сериозна и модерна разузнавателна организация, като се има предвид какво според него е основната й задача: събиране на военни и политически сведения за арабските страни. За него Мосад представлява организация за набавяне на сведения и следователно трябва да избягва открити операции, които според него са загуба на ресурси. Под влияние на икономическите и бизнескурсовете, които е посещавал в Съединените щати, Амит желае да повтори американския корпоративен манталитет и начин на мениджмънт.

Амит е ръководител на Мосад до септември 1968 г. — период, през който се води изключително успешната Шестдневна война през 1967 г. Разузнавателните сведения, събрани от Мосад и най-вече от Аман (оглавяван от Ярив), са ключовите фактори за блестящата победа на Израел над арабите. Няколко дни преди войната Амит тайно посещава САЩ, за да убеди президента Джонсън, РИЧАРД ХЕЛМС — ДИРЕКТОР НА ЦЕНТРАЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ, и министъра на отбраната Робърт Макнамара, че положението в Близкия изток е изключително сериозно и че Израел трябва да започне война поради египетската блокада на израелския път към Червено море и Индийския океан.

След като се оттегля от Мосад, Амит става президент на Коорс индъстрис — най-големия индустриален комплекс в Израел. След 9 години в Коорс индъстрис влиза в политиката и става член на Кнесета (израелския парламент) и министър на транспорта и комуникациите. През 1982 г. се завръща в света на бизнеса и осъществява проекта Амос — първия израелски СПЪТНИК за радиокомуникации.