Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

МДС (Китай)

Министерство на държавната сигурност на Китайската народна република — службата за разузнаване и контраразузнаване.

Съществуващо преди това на равнище управление към Министерството на обществената сигурност, МДС получава статут на министерство през 1983 г. По отношение на структурата и функциите си е подобие на КГБ. Освен това МДС отделя голямо внимание на вътрешната сигурност и доминира над всички останали китайски специални служби. МДС е образувано през юли 1982 г. с цел да се противопостави на чуждестранния шпионаж. Властите даже излизат със специално съобщение по този повод. „Възползвайки се от политиката на откритост, която провежда Китай по отношение на външния свят — се казва в съобщението, — разузнавателните и специалните служби на някои държави активизират усилията си за проникване в китайските държавни тайни и в изпращането на свои агенти на територията на страната за провеждане на подривна дейност.“

На Запад твърде малко се е знаело за структурата на МДС до 1985 г., т.е. до бягството на Ю Дзънсан — бивш началник на Международния отдел на МДС. Не е изключено, че именно той е издал ЛАРИ УТАЙ ЧЪН, дълго време работил в ЦРУ и арестуван по обвинение в шпионаж през 1985 г.

В МДС има управления, който работят по Тайван, Хонконг и Макао, както и международен отдел, който ръководи разузнавателните операции в останалите райони на света. В навечерието на присъединяването на Хонконг и Макао китайското разузнаване рязко активизира дейността си там.

Освен това МДС води жестока борба с китайските дисиденти, които живеят както в Китай, така и в чужбина, непрекъснато осъществява НАБЛЮДЕНИЕ над чужденците, особено над журналистите. Под егидата на МДС (негласно) работи Институт за съвременни международни отношения — своего рода „мозъчен център“, който е в Пекин и официално не е свързан с правителството. Институтът издава секретния бюлетин Съвременни международни отношения, предназначен за тесен кръг високопоставени членове на комунистическата партия. Към МДС има и школа за международни отношения, която в действителност е разузнавателна школа, където преминават подготовка кадрите на китайското външно разузнаване.