Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Хюз Гломар експлорър

Спасителен кораб, построен специално от ЦРУ, за да извади останките от съветската подводница К–129, клас Голф, въоръжена с балистични ракети и потънала в Тихия океан през 1968 г. след взрив на борда. Това е най-амбициозната дълбоководна спасителна операция, провеждана някога.

На кораба е осигурено ПРИКРИТИЕ. Официално той е собственост на ексцентричния милионер Хауърд Хюз (оттук и името) и е предназначен за добив на полезни изкопаеми от дъното на океана. Корабът е пуснат на вода през 1972 г., а следващата година вече е напълно готов за изпълнение на операции. Екипажът е подбран от ЦРУ. Корабът е снабден със специално оборудване за издигане на големи тежести от дъното на океана. Според някои сведения, в случай че бъде издигната цялата съветска подводница с дължина 100 м, тя би могла да се скрие в този шлеп от чужди очи.

Гломар експлорър пристига на мястото, където е подводницата, на 4 юли 1974 г. По време на операцията, продължила 1 месец, е издигната предната част на подводницата от дълбочина 5000 м. Операцията е с кодовото наименование ДЖЕНИФЪР. Подводницата се пречупва на две при повдигането й. Задната част, в която има 2 балистични ракети, пада на дъното. В предната част има торпеда, включително 2 с ядрени бойни глави, и друга важна апаратура. Останките на подводницата са проучени на кораба, след това демонтирани и опаковани за допълнителен анализ, а някои от тях — изхвърлени. Телата на шестима моряци, намерени в извадената част, са предадени на вълните с военни почести. (Загиват общо 98 души.)

Планирана е нова акция за изваждане на останалата част от подводницата, но след публикациите в американската преса за първата спасителна операция тя е отменена. След тази операция Гломар експлорър е предаден на военноморския флот и оставен в резерва в залива Сюсан, Калифорния. Опитите корабът да се използва за дълбоководни сондажни операции се оказват неуспешни.

shpionazh-98.jpgHughes Glomar Explorer