Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Фетерлайн, Курт

Германски инженер, който през Втората световна война ръководи прехващателна станция за разгадаване и превеждане на презокеанските телефонни разговори между президента на САЩ Рузвелт и министър-председателя на Великобритания Уинстън Чърчил.

През 30-те години Фетерлайн е назначен в Института за проучвания към германската пощенска служба (която управлява германската телефонна система) и работи над метод за привеждане на телефонните обаждания в нормален вид. Той е запознат с общата техника, използвана от американската телефонна и телеграфна компания за шифриране на гласовите сигнали. Германците даже притежавали една такава машина AT&T, наречена просто A–3.

Немските специалисти действат от холандския бряг. Прехващателният екип, наричан пост за изследвания, прехваща само разговорите на високопоставените лидери. „Изключителното постижение да се подслушват съюзническите радиотелефонни разговори не доведе до очакваните «страхотни» резултати — пише ДЕЙВИД КАН в «Шпионите на Хитлер» («Hitler’s Spies», 1978). — Те не дадоха на германците никакъв ключ към плановете на съюзниците.“