Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Spy Book: the encyclopedia of espionage, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Документалистика
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5,6 (× 10 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон (2010 г.)
Разпознаване, корекция и форматиране
dave (2010 г.)

Издание:

Норман Полмар, Томас Б. Алън. Енциклопедия на шпионажа

Американска, първо издание

Редактор: Райчо Радулов

Коректор: Юлия Шопова

Технически редактор: Стефка Иванова

Художник: Виктор Паунов, 2001 г.

ИК „Труд“, 2001 г.

ISBN: 954–528–213–4

История

  1. — Добавяне

Бюро за информация

Разузнавателна организация на федералната армия по време на Гражданската война. Генерал-майор Джоузеф Хукър — командващ Армията на Потомак, още в началото на 1863 г. нарежда на полковник ДЖОРДЖ ШАРП — заместник-началник на военната полиция, да създаде „тайна служба“ за ТАКТИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ. Шарп нарича организацията Бюро за военна информация, която скоро след това разполага и с АГЕНТИ, понякога наричани скаути, които работят зад фронтовата линия на Конфедерацията.

Бюрото разработва изключително точна информация за противника и редовно предава разузнавателни доклади въз основа на информация, събрана не само от агентите, но и от военнопленници, бегълци, южняшки вестници и от наблюдение с БАЛОНИ.

Агенти на бюрото разкриват планирано нападение на Конфедерацията през река Потомак в Мериленд. Благодарение на разузнавателните сведения на агентите федералните войски предприемат маневра, която променя плановете на Конфедерацията и се стига до битката при Гетисбърг, повратна точка в Гражданската война.

През март 1864 г. генерал Юлисъс Грант става главнокомандващ федералната армия, повишава Шарп в бригаден генерал и превръща бюрото в неотделима част от щаба му. Бюрото е разформировано след края на войната. Въпреки че то придава на разузнаването нов професионален статус, чак през XX в. е създадена организация, сравнима с него.